cerv (70/171/66)

– Ostatní země » Velkoalbanistán, prov.Helvetia
Mateřská láska www.lui-magazine.cz/clanky/news/item/730-sikana/730-sikana.html:
»Šikana, která skoncila smrtí.« - Lady Gaga, pobourená okolnostmi, jez dohnaly 14. letého gaye Jamese Rodemeyera k sebevražde, oznámila svetu své rozhodnutí prípad osobne projednat s prezidentem Obamou. "Poslední dny trávím s plácem, krikem a vztekem. Je težké cítit lásku, když vám týrání nicí život," cituje Jamese na své internetové platforme. Ten jiz dríve vyjádril ve svém videu téhle umelkyni vdecnost za její projekt "Bud sám sebou", povzbuzující sebevedomí vsem, kterí se vymykají zazitým predstavám o "normalite" osobnosti, v jejich vzdoru proti nesmyslnému sikanování okolím. Jeho matka rekla novinárúm mj.: "Týrání je proste všude kolem nich. Musí každé ráno vstávat a celit ve škole všem hnusným narážkám. Jenže múj syn už nebude mít další šanci, bez ohledu na to jak moc bych si to prála. Dala bych svúj vlastní život, abych mu mohla pomoci a on se vrátil zpet."
Maminka si zoufá, ale aniz bych jí chtel sahat do svedomí, co udelala pro to, aby se její syn naucil té sikane správne celit? Dala by svúj zivot - ríká. A to si myslí, ze tím by se on stal stastným? Tím by ho zbavila vsech tehle problémú? Plané nárky. Je az prílis mnoho milujících maminek, které se vylozene nahnají v tom, kdyz jsou jejich deti a obzvlást synové svetem utlacovaní. Na tom je zalozená jejich láska a chran pámbu, aby se na tom neco zmenilo, nerku-li aby se díte dokázalo z toho samo vymanit. Jaký by pak mohlo mít jeste dúvod, aby se k mamince prislo vyplakat a aby ho ona mohla láskyplne utesovat? Musela by se vázne zabývat premýslením, jakým úcelnejsím zpúsobem mu projevovat lásku a jak známo, myslení bolí. A tak mnohé díteti radsi i aktivne skodí, jen aby pak mohly nad ním plakat, jak nebohé trpí a diví se, kdyz díte, které postupem casu jiz není tak blbé, aby tuhle hru neprohlédlo, se od ní - nevdecník - z pudu sebezáchovy odvrátí úplne. Stestí v nestestí pro díte pak, kdyz tohle dokáze, i kdyz stastné se tím také sotva stane. V horsím prípade to vede k tomu, ze ten pud sebezáchovy ztratí docela.

Tady se ovsem musí clovek ptát, koho tyhle matky vlastne milují? Své díte? Kterému ve jménu lásky delají nejhorsí, co mu múzou delat? Zbavovat ho svéprávnosti, práva na zití vlastního zivota a jeste pokrytecky tvrdí pravý opak? Odsuzují druhé, ze jejich díteti ublizují, ale samy nedelají nic jiného. V dúsledku tohle není o nic lepsí nez ona sikana, které je díte vystaveno mimo domov. Tyhle matky jsou zamilované predevsím samy do sebe, zijí vidinou svého neskonalého stestí, kdyz se jim celý svet podrídí a JEJICH díte, které pro ne v podstate nemá vyssí hodnotu nez "svatosvatý" nedotknutelný majetek, na prvním míste. Ríká se tomu nekdy narcizmus. Ale to je hodene nepresné. Kazdý musí v sobe mít i trochu lásky sám k sobe, aby mohl milovat druhé, aby se vúbec mohl udrzet pri zivote, a v jejím rámci je legitimní i vyzadovat urcité ústupky od druhých. Kdo ale se zdúvodnením, ze druhého miluje, usurpuje jeho celou osobnost, takovýmhle zpúsobem pozaduje vse, ze ten snad mu musí být jen za ta slova na vecnost vdecný a sebeobetovat se, aniz by onen "milující" jakkoliv bral zretel na prání a zivotní potreby milovaného, ten obrací lásku do té nejperverznejsí formy, jaká múze být.

Cest vsem matkám, kterých se tohle netýká. A na druhou stranu, ostatní milující a milovaní rodinní príslusníci: Netýká se vás to treba náhodou taky? Zamyslete se, jestli Lady Gaga nemiluje vase nejblizsí, obzvlást ty, u kterých máte pocit, ze stojíte nejakým zpúsobem nad nimi - najme starsí sourozenci, ale i u otcú se s tímhle nekdy lze potkat - víc a lépe nez vy sami.

Fotogalerie »Za všechny ty tisíce, o kterých nic nevíme«