tag007 (51/177/67)

– Praha 8 » Palmovka
Kdo jsem podle testu MBTI? Aneb nejčastěji zastoupená charakteristika - ISFJ
Co znamenají jednotlivá písmena?

Písmeno I značí introvertního člověka, který se dokáže soustředit na maličkosti a hlavně na myšlenky a pocity. Nevyhledává tolik kontakt s okolím, který mu někdy může být i nepříjemný a raději poslouchá, než aby se zapojil do konverzace. Obvykle předem promyslí, co řekne, než aby ze sebe chrlil nesourodé informace.
Písmeno S znamená, že Vaše smysly upřednostňují fakta a současnou situaci. Jste více spřaženi se skutečností, raději věci používáte, než abyste se zabývali tím, proč a jak fungují.
Písmeno F charakterizuje člověka, u kterého rozhoduje cítění. Řídí se pocitem z věci způsobem více/méně, lepší/horší. Takový člověk dává přednost dohodám, často je empatický a rád dělá lidem radost.
Písmeno J znamená, že preferujete úsudek před vnímáním. Takový člověk inklinuje k postupným řešením a snaží se rychle věci dokončit. Rád si před výletem naplánuje, které památky navštíví a předem si rezervuje hotel.
Typ ISFJ
Jejich touhou je být užitečný a moci vyhovět. Mají rádi dodržování předpisů, oddaní, loajální. V práci velmi spolehliví, nemají rádi neustálé změny. Administrativně zdatní.
Charakteristika podle serveru MujTyp.cz:
ISFJ - ochránce

Zastoupení v populaci: 6,5% (z toho 2% muži a 4,5% ženy)
Nejvýraznější vlastnost: loyalita
Ideální kariéra: učitel, zdravotník, v domácnosti, terapeut, výživový poradce
Slavné osobnosti: Matka Tereza, Barbara Bush, Robert E. Lee
Fiktivní postavy: Tonya (Doktor Živago), Marge (Simpsonovi), Horatio Caine (CSI: Miami)
Stručný popis: citlivý, zásadový, klade potřeby druhých před své vlastní, snadno se urazí, bojí se mnoha věcí, bojí se být středem pozornosti, nerad riskuje, bezpodmínečně věrný

Orientují se zejména na mezilidské vztahy a pevné svazky se svým nejbližším okolím. Jedná se o velmi citlivé a zásadové lidi, kteří často staví zájmy rodiny a přátel před své vlastní.

Co se zaměstnání týká, nemají ISFJ kariérní ambice a už vůbec netouží po zíkání mocenských pozic. Realizovat se dobře mohou ve zdravotnictví, jako učitelé a poradci v oblasti mezilidských vztahů a zdraví. Často však zvolí starost o rodinu na plný úvazek.

Protože je pro ně tolik důležité uznání od druhých, snadno se urazí. Jsou v mnoha ohledech úzkostní (bojí se nebezpečí, rizika, o zdraví, být středem pozornosti). Mají rádi když někdo druhý převezme iniciativu a začne aktivně jednat. Často pak své okolí v dobré víře k nejrůznějším akcím přemlouvají a nutí.

Ačkoliv sami se v potírání nevhodného chování angažují jen výjimečně, schvalují tvrdé postupy druhých lidí v zájmu zachování spravedlnosti. Jim samotným chybí potřebná výbojnost a hlavně se nechají provinilcem obměkčit a jejich dobré srdce mu brzo odpustí.

Jejich smyslově-citové založení z nich dělá vášnivé obdivovatele umění. Spíše obrazů, hudby a dekorací než-li literatury. Vyhledávají klasická "prvoplánovitě" krásná díla. Moderna a extravagance není nic pro ně.

Jsou velmi skeptičtí k teoriím a možnostem, které nikde dosud neviděli fungovat. úspěšnost měří pomocí viditelných a dokazatelných výsledků. Při dlouhodobých procesech vyžadují opakované ujišťování a průběžné vyhodnocování, které jim potvrdí, že jsou na správné cestě.

Mají úžasnou paměť na situace, osoby. Kdo co řekl, udělal a zdánlivě nesouvisející prvky jako například jaké při tom bylo počasí.