Frostmen88 (35/178/90)

– Praha 4
Můj psychologický profil INTP

Logičtí, originální, tvořiví myslitelé. Někdy je mohou velmi vzrušovat teorie a ideje. Mají výjimečnou schopnost a touhu měnit teorie v jasně uchopitelné věci. Vysoce oceňují znalosti, schopnosti a logiku. Tiší a rezervovaní, je těžké je dobře poznat. Individualisté nemající zájem druhé ani vést ani nechat se vést.
INTP

Logičtí, originální, tvořiví myslitelé. Někdy je mohou velmi vzrušovat teorie a ideje. Mají výjimečnou schopnost a touhu měnit teorie v jasně uchopitelné věci. Vysoce oceňují znalosti, schopnosti a logiku. Tiší a rezervovaní, je těžké je dobře poznat. Individualisté nemající zájem druhé ani vést ani nechat se vést.

Charakteristika

Pokud v něčem vyniká nade všemi, pak je to schopnost budovat systémy úplně od nuly a vyhledávat logické nesrovnalosti. Tento skeptický samotář, který může být okolím vnímán jako podivín. Ze všech 16 typů bývá nejvíc odtržený od skutečného světa, do kterého se vrací ze své mysli jen na návštěvu. Je schopen velmi dobře se zabavit sám a během této doby pociťuje smyslové vjemy jako rušivé. Jeho snaha je vyfiltrovat vede k určitému flegmatismu a zanedbávání drobných každodenních domácích prací. Je více či méně neorganizovaný, což se může projevovat i v nedodržování pravidelného rytmu den/noc.

Vzhledem k tomu, že promýšlí všechny možné alternativy dopředu jako při šachové partii, může být nerozhodný. Rád si nechává vyhrazenu možnost změnit názor a nerad vynáší definitivní soudy. Bývá velmi často politicky neutrální nebo liberálně založený. O všem dokáže dlouze přemýšlet. Má sklony k cynismu a pochybnostem o smyslu existence. Je velmi inteligentní. Do této skupiny patřil mimo jiné i Einsten. Typickým zaměstnáním pro něj je vědec, profesor, programátor nebo filosof. Hodně z INTP se hodí i do kategorií: matfyzák, fanoušek sci-fi, webmaster.

Podobně jako INTJ se i INTP silně spoléhají na logiku a touží všemu rozumět. Zatímco INTJ ale používá logiku pouze jako nástroj k potvrzení svých intuitivně získaných názorů a spěchá k závěrečnému zaujetí pozice, INTP je přísně logický od začátku až do konce svého myšlenkového procesu a nevadí mu ani zabývat se teoriemi, které jsou naprosto neužitečné a konce nemají. Cíl pro něj není důležitý tolik, jako samotný proces přemýšlení a často naopak definivní zaujetí stanoviska k problému odkládá a spíš se baví tím, jak na obou stran vah přibývají jednotlivé argumenty. Co se projektů týká, INTP si jejich realizaci prožijí nejprve intelektuálně, vnitřně a necítí pak již mnohdy potřebu opakovat je v reálném světě.

Klasický INTP nerad řídí druhé lidi ale ani on sám nechce být veden a úkolován. Rád jedná, aniž by se poradil s druhými. Tíhne k funkcionalistické architektuře, minimalistickému designu, instrumentální hudbě, technickému pokroku za každou cenu. Ve skupině lidí se dopouští často, ne svojí vinou, společenských přešlapů. Nejlepším důkazem toho, že se opravdu snaží na sobě zapracovat, budiž vznik nespočetných teorií, které se snaží redukovat lidské chování na matematický model a jejichž autorem je vždy právě INTP v upřímné snaze rozlousknout tento (pro něj) tvrdý oříšek a začlenit se.

Většinou je velmi mírumilovný a nekonfliktní. Rád o všem dlouze přemítá a hledá nové úhly pohledu. Pokud by měli INTP vlastní stát, vypadal by jako moderní verze starověkého městského státu Athény.