dave    (43/184/103)

– Praha 5 » Stodůlky/Řeporyje
Čarodějova pravidla Čarodějova pravidla z knižní serie Meč pravdy.
I když se zdají jasná a jednoduché, tak se snadno porušují .
PRVNÍ ČARODĚJOVO PRAVIDLO:
"Lidé jsou hloupí."

Co o něm říká... Zedd: "Lidé jsou hloupí, když někdo má tu správnou motivaci, tak téměř každý uvěří téměř všemu. Protože lidé jsou hloupí, budou věřit lži, protože chtějí věřit, že je to pravda, nebo protože se bojí, že by to mohla být pravda. Hlavy lidí jsou plné znalostí, faktů a názorů. Většina z nich je nesprávná, jenomže oni si myslí, že jsou všechny pravdivé. Lidé jsou hloupí, jenom zřídka dokážou objevit rozdím mezi lží a pravdou, přitom si však věří, že to dokážou, takže je ještě lehčí je oklamat..."

Co o něm říká... Richard: "První čarodějovo pravidlo říká, že lidé dokáží uvěřit každé lži buď proto, že chtějí věřit, že je pravdou, nebo se obávají, že je to pravda."



DRUHÉ ČARODĚJOVO PRAVIDLO:
"Největší zlo může být důsledkem nejlepších úmyslů."

Co o něm říká... Nathan: "Zní to jako paradox, ale laskavost a dobrý úmysl mohou představovat zákeřnou cestu ke zkáze. Někdy je špatné, dělat to, co se zdá správné, protože to může přivodit zlo. Jedinou obranou proti němu jsou znalosti, moudrost, předvídavost a pochopení prvního pravidla. Ani to však někdy nestačí.
Řekněme, že někoho bolí noha, a ty mu přinášíš jídlo, když se uzdravuje. Po jisté době stejně nechce vstát, protože to zpočátku bolí. Tak budeš dál hodný a budeš mu nosit dál jídlo. Po jisté delší době jeho nohy seschnou a bude ještě bolestivější vstát, takže budeš dále hodný a budeš mu nosit jídlo. Nakonec zůstane upoután na lůžko a nikdy už nebude schopen chodit, protože jsi byl laskavý. Tvůj dobrý úmysl měl zlý následek."



TŘETÍ ČARODĚJOVO PRAVIDLO:
"Rozum je ovládán vášněmi."
Co o něm říká... Kolo ve svém deníku: "Obávám se, že toto nejzrádnější ze všech pravidel může vést k naší zkáze. Přestože to všichni dobře víme, bojím se, že někteří z nás ho porušují. Všichni tvrdí, že jejich činy jsou akcemi rozumu, ale ve svém zoufalství se obávám, že vše jsou vášně."



ČTVRTÉ ČARODĚJOVO PRAVIDLO:
"Odpuštění je léčivé kouzlo."
O Čtvrtém pravidlu se toho nikdy moc nenamluvilo, vlastně všehovšudy se o něm píše jen toto (podle této věty jsem vytvořil krátkou slovní formulaci):

"Nazval to čarodějovo čtvrté pravidlo. Řekl, že v odpuštění, ve čtvrtém pravidle je magie. Léčivé kouzlo. Působí, když někomu odpustíš, ale ještě víc, když [upřímné] odpuštění dostaneš." - Shota



PÁTÉ ČARODĚJOVO PRAVIDLO:
"Zkoumej, co lidé dělají, ne jen to, co říkají, neboť jejich skutky vyzradí lež."

6. čarodějovo pravidlo: " Rozum je jediným vládcem, kterému můžeš dovolit, aby ti vládl. "
7. čarodějovo pravidlo: " Život je budoucnost, ne minulost. "
8. čarodějovo pravidlo: " Talga Vassternich. ( Zasluž si vítězsví. ) "
9. čarodějovo pravidlo: " Rozpor nemůže ve skutečnosti existovat. "
10. čarodějovo pravidlo: " Svobodně se odvrátit od pravdy je zrada sama sebe. "
11. čarodějovo pravidlo: " Pravidlo nevyřčené ", " Pravidlo nenapsané " . Pravidla jsou od začátku věku.