archandel    (43/175/74)

– Mělník » kralupy,plzen,praha
bojové umení ve filmu Yeoh Choo-Kheng)

nar. 6. srpna 1962 - Ipoh, Perak (Malajsie)

Na střední škole se věnovala sportům a reprezentovala Malajsii v plavání, potápění a squashi. Od dětství toužila stát se baletkou. Přihlásila se ke studiu ve Velké Británii - na londýnskou Královskou taneční akademii, ale zranění ukončilo předčasně její taneční dráhu. Po návratu z Londýna (1983) se doma zúčastnila soutěže Miss Malajsie - a zvítězila (v témže roce se ještě stala Miss Mooba v australském Melbourne). Tehdy se rozhodla věnovat se bojovým uměním, jejichž prostřednictvím se začala uplatňovat před kamerou. Počátkem 90. let se stala hvězdou hongkongských akčních filmů, ale její celosvětovou slávu odstartovala až postava plukovnice čínské bezpečnostní služby Wai Lin v bondovce Zítřek nikdy neumírá (r. R. Spottiswoode), kterou přijela propagovat do Prahy v listopadu 1997. Ke zvýšení její mezinárodní popularity přispěla úloha bojovnice Ju Šu Lien, jež pomáhá svému někdejšímu milenci (Chow Yun-Fat) pomstít smrt jeho učitele, v romantickém historickém snímku Tygr a drak (r. Ang Lee). Během své film. kariéry používala také jména Michelle Khan a Ziqiong Yang (Chi-King Yeung).
si ve dvanácti letech bylo mou největší zálibou, která přetrvala do dnes, bojové umění a vše s ním související. Například zbraně a hlavně filmy nazývané souhrnným názvem "martial arts".

Jednou z mých oblíbených hereček, které v těchto filmech vystupují je "nejnebezpečnější blondýnka na světě, Miss Cynthia Rothrock".
Tato krasavice, která momentálně představuje absolutní jedničku ženských představitelek bojových umění a nejžádanější ženskou hvězdu akčních filmů, světlo světa spatřila v roce 1954 ve Wilmingtonu, ve státě Delaware.

Náklonnost k sebeobranným sportům získala koncem šedesátých let, prostřednictvím rodičů své kamarádky, kteří ji vzali na trénink. Oblíbila si Karate a umínila si, že musí získat černý pásek. Během semestrálních prázdnin se zaměstnala jako trenérka ve fitness-centru, ale sama se velmi usilovně učila korejský bojový styl Tang Loo Do.
Cynthia se projevila jako velice talentovaná žákyně. Vždyť po dvou letech s úspěchem složila zkoušku na "první dan". To vneslo do jejího života radikální změnu. Skončila práci ve fitness-klubu a začala se zúčastňovat na karatistických sportovních zápasech. Do první soutěže nastoupila s oranžovým páskem, ale postupně zdolala všechny přítomné ženy s páskem černým. Dnes sama vlastní pět černých pásků.

Při svém putování po státech se mladá sportovkyně střetávala s mistry vícerých bojových umění. Pod jejich vlivem objevovala taje různých variací Kung-fu. Zpočátku trénovala sestavu "Bílý drak", potom přešla na bojový styl, kterého původní formy se vyučovali už v legendárním klášteru Shaolin v jižní Číně a ke kterým se později připojily i prvky se severního Shaolinu. Byl to styl "Orlí dráp". Plné tři roky jej "drilovala" u velkého mistra Kung-fu, Shouma Leunga.

Účinky se projevily velmi příznivě, když v roce 1978 vyhrávala jeden regionální turnaj za druhým. Trénink jí zabíral většinu času. Proto si na svou životní zálibu musela přivydělávat příležitostnými pracemi, což jí však stačilo pokrýt jen nejnevyhnutelnější náklady. Cesty do vzdálenějších měst USA si proto musela odpustit.
Její oblastní úspěchy vzbudily pozornost Lea Fenga, který ji pozval roku 1980 do kalifornského Stocktonu na velký turnaj. Tento suverénně vyhrála a definitivně se usadila na západním pobřeží. Stala se členem West-Cost-Demo-Teamu, což byla populární skupina vybraných bojových umění v Los Angeles. S rostoucím ohlasem si Cynthia získala jméno i jako trenérka. Poskytovala především soukromé vyučování, sice finančně náročné, ale na vyšší úrovni.
Tím se její finanční situace zlepšila, což umožnilo, že se konečně dostala k učení a soutěžení i na "Dalekém východě". Její podobizna se objevovala na titulních stranách časopisů na celém světě.

Cynthia ovládá nejen boj beze zbraně, ale kromě toho, je šampionka ve střelbě, v ovládání samurajského meče a dalších sedmnácti bojových náčiní. Není tedy divu, že se o ni začali zajímat i lidé od filmu. Chtěli však vidět, co skutečně dokáže. Výsledkem krátké ukázky bylo to, že ji angažovali místo předem vybraného muže.

Tak se v roce 1986 objevila Cynthia ve filmu Shanghai Police. Ještě téhož roku se střetla ve snímku Red Force 2 s královnou východu Michelle Khan.
O Cynthii je známo, že všechny nebezpečné scény natáčí sama. Jejím nejlepším výkonem je skok z desetimetrového domu, přičemž, v Hongkongu se neskáče do komfortního vzduchem plněnéno pytle, jako v USA, ale jen na pár matrací a kartonů.
Další filmové nabídky se jen hrnuly. A tak si v roce 1987 zvýšila popularitu filmy Karate Tiger 2, Magic Crystal, Days of Terror, Eyes of Dragon. O rok později se představila jako odvážná šerifka ve dvou dílech filmu China O'Brian. V roce 1990 natočila snímky Martial Law, Fast Gateway a Tripple Cross. Hity z předminulého roku jsou Tiger Claws, Lady Dragon a Martial Law 2.