Meal prepping (také meal prep, meal preparation) je anglický termín, který znamená příprava jídla. Jde o to, že si člověk doma připraví zdravý pokrm, který obsahuje všechny potřebné živiny, a typicky si ho s sebou vezme do práce. Je to nejen ve fitness komunitě trend, který má řadu příznivců. Pokud by Tě zajímalo víc, určitě pomůže strýček Google, teta Wiki či bratránek ChatGPT. Já jsem jen kováříček a myslím, že je lepší jít rovnou ke kováři.
Meal prepping není populární jen tak pro nic za nic. Má mnoho výhod. Ta největší je za mě, že si přesně ohlídáš, z čeho si pokrm připravíš. Při troše šikovnosti bude Tvůj pokrm obsahovat všechny nutné makronutrienty (bílkoviny, zdravé tuky, komplexní sacharidy a vlákninu). Také dokážeš ovlivnit chuť svého pokrmu a nejsi nucen řešit situaci, jak naložit s pokrmem, který sis někde objednal a který Ti nechutná. Má to samozřejmě i nevýhody. Přípravou pokrmů na celý pracovní týden klidně strávíš celé nedělní odpoledne a unaví Tě to možná natolik, že nebudeš v pondělí ráno odpočatý. A budeš potřebovat krabičky. Spousty krabiček.
Budu teď upřímný. Pro mě představa, že budu celé nedělní odpoledne trávit vařením, abych měl v práci zdravější oběd, vůbec není lákavá. To si raději zajdu na procházku nebo do fitka, popřípadě si dám doma lehčí kardio. Navíc patřím mezi tu nevděčnou učitelskou chásku, která nejen že má prázdniny, ale i dvakrát dotované obědy v práci za lidovou cenu, které musejí splňovat určité požadavky na zdraví. Tak to prostě je a nestydím se za to, že toho využívám.
Mám ale problém, který meal prepping řešit patrně dokáže. Když přijdu z práce domů, většinou po procházce, tak mám prostě hlad. A když mám hlad, nechce se mi jídlo složitě připravovat. Jednoduše popadnu a sním to, co je po ruce. Problém je, že už příprava jednoduchého salátu je příliš zdlouhavá na to, abych byla pro mě přijatelná. Takže sáhnu po kaloricky vydatném pečivu a sýrech, které jsou k dispozici tak nějak hned. A nezřídka to nestačí, takže sáhnu po sladkém, často i proto, abych zajedl emoce…
A co zelenina? Ta přece má řadu zdravotních výhod a nepřibírá se z ní. Rozhodně je škoda, že jí nemám v jídelníčku tolik, kolik bych si zasloužil. No a zde právě nastupuje meal prepping. Nikde totiž není psáno, že se připravené jídlo musí sníst v práci. Může se klidně sníst doma, další den. Mám v tomto ohledu štěstí. Když jsem po jídle, kvalitní jídlo si připravit dokážu a vlastně i chci. A právě zde vidím cestu, jak jídelníček vylepšit. Prostě se najím a připravím si jídlo – na další den. Ať už se jedná o overnight oats na snídani (fermentované ovesné vločky je asi nejlepší popis tohoto pokrmu) či zeleninové saláty a proteinové pomazánky na večeři. Plán je jasný: mohu přijít domů klidně hladový, ale mám možnost ihned sáhnout po předem připravené zelenině, která mě mechanicky zaplní. Poté sním hlavní jídlo. No a pak si nachystám zdravé jídlo na další den.
A co Ty? Připravuješ si doma jídlo do práce na další den? Je to pro Tebe ztráta času, nebo naopak užitečná věc? A máš pro mě nějaké tipy? Klidně se mi ozvi, rád na toto téma s Tebou prohodím řeč.