Orgin (39/185/75)

– Ostrava - město » Ostrava
Nezjistitelný rovná se neinfekční
Nezjistitelný rovná se neinfekční
Koncept U=U má potenciál změnit stigmatizaci: Nezjistitelný = Neinfekční aneb vrchol léčby jako prevence (TasP)
Už jste se setkali s celosvětovou kampaní U=U (Undetectable = Untransmittable), česky N=N (Nezjistitelný = Neinfekční)? Pokud ne, jste na správné adrese. V tomto článku vám blíže vysvětlíme, co to znamená a jakými studiemi je tento pokrok na poli HIV podepřen.

Kontakt s HIV pozitivní osobou vyvolává často zbytečné obavy z nákazy. Na úrovni běžného společenského kontaktu se nemusíme naprosto ničeho obávat. Jak je tomu však nad rámec pracovního kontaktu v intimních chvílích? Současný pokrok v medicíně vedl k tomu, že člověk, který žije s HIV pro své partnery nepředstavuje hrozbu, pokud dosáhl nedetekovatelné virové nálože – tedy že je neinfekční při nezjistitelné virové náloži (N=N, U=U).

Vše se týká virové nálože
Připomeňme si, že virová nálož udává množství HIV v 1 ml krve, tedy odráží počet HIV kopií kolujících v krvi. Nedetekovatelná též nezjistitelná virová nálož je taková úroveň virové nálože, která je pod schopností detekce přístrojů (tj. pod 50 kopií v 1 ml krve). Čím nižší virová nálož, tím nižší riziko nákazy HIV a v případě nezjistitelné virové nálože znamená žádné riziko u přenosu pohlavní cestou.

V praxi to znamená, že pokud je osoba žijící s HIV na opakovaně doložitelné nedetekovatelné virové náloži a užívá antiretrovirotika, jak má, po dobu alespoň 6 měsíců, nepředstavuje pro své sexuální partnery žádné riziko, ani v případě nechráněného pohlavního styku bez kondomu a PrEP (pre-expoziční profylaxe). Neměli bychom však zapomínat na to, že existují i jiné pohlavně přenosné infekce, které mohou znepříjemnit život.

Od roku 2008 přibylo mnoho dalších důkazů svědčících o neinfekčnosti HIV pozitivních. Diskuzi k tématu z posledních let, kde jde o něco víc než slovíčka (je přenos velmi nízký vs. žádný, nulový?), shrnuje výstižně článek Michala Pitoňáka na https://www.queergeography.cz/nedetekovatelni-virus-hiv-sexualni-cestou-neprenaseji/.