JohnnyWalker (44/177/69)

– Praha » Desítka
Chůze jako všelék? Možná. Poskytuje toho ale víc. - Proč jsem začal chodit
- Specifika pražských procházek
- Co při chůzi pouštím a co ne
- Proč ti radím spíš chodit než běhat, zejména pokud nejsi fit
- Co mi chůze dala a dává
S pravidelnými procházkami jsem začal, ještě když jsem žil v krásných Jeseníkách. Chtěl jsem tehdy shodit nějaké to kilo, protože jsem měl nadváhu a chtěl jsem se líbit tehdejšímu příteli. Efekt to mělo téměř okamžitý. A za půl roku ukazovala váha o 14 kilo míň. To už jsem s přítelem nebyl, ale zůstal jsem u toho. Za nejsilnější zážitek tohoto období mezi bývalým a současným vztahem považuju čtyřdenní pouť z Rýmařova do Velehradu.

Střih, Praha, červen 2023. Stále chodím, snažím se alespoň jednou denně dát souvislou hodinu chůze. Dodnes v Praze téměř nepoužívám MHD a kam mohu dojít pěšky, aniž by hrozila kolize s auty, tam také pěšky jdu. Tedy i do práce a z práce. Mám v Praze své oblíbené trasy. A také své zásady. Vždy aktivuji aplikaci Pomáhej pohybem, kterou inzeruji na svém profilu. Generuji pohybem body a ty pak můžu věnovat různým projektům. Nikdy si ale nepouštím hudbu. Je dobré nejen vidět, ale i slyšet, co se děje kolem. Zejména v tam rušném místě, jako je pražská příroda.

V Praze na procházce nikdy nejste zcela sami. Je to docela rozdíl oproti špacírům v okolí Rýmařova, kdy jsem na patnáctikilometrovém okruhu často spočítal kolemjdoucí na prstech jedné ruky. V Praze to zkrátka žije i v tomto ohledu. Cyklisté, pejskaři, běžci, i když... Zrovna ti běžci mi vrtají hlavou. Zdaleka ne všichni to umí, myslím tím techniku běhu Mnohdy se trápí, celé tělo svým projevem prosí: "Nech mě, neumíš to, dáváš mi zabrat, riskuješ zranění a stejně nehubneš, i když se tak snažíš."

A proč zhubneš spíš chůzí než během? Problém spočívá v tom, že chůze je sice energeticky méně náročná než běh, ale zase ne výrazně. Svižná chůze o rychlosti 6 km/h a více už je s během téměř srovnatelná. Zkus tuto rychlost chůze udržet celu hodinu. Zjistíš, že to zase takové umění není. A teď zkus uběhnout tu vzdálenost, co za tu hodinu ujdeš. Zkus uběhnout 6 km. To už je větší umění, viď?

Běh je prostě náročnější než chůze. Je snadnější se zranit, člověk musí být aspoň trochu fit, aby nebyl v běhu úplně marný, a to vše se nakonec ani pořádně nemusí projevit ve výdeji energie. Tím neříkám, že běhat je špatné. Jen si myslím, že to není pro každého a zejména lidé obézní či s nadváhou by měli jako pohybovou aktivitu preferovat chůzi. Klidně i nordic walking, ale o tom bude řeč někdy příště.

Mně osobně chůze dala spoustu věcí. Nejen lepší postavu, ale i pocit, že se mohu i jako nesportovec hýbat a dělat něco pro zdraví. V kombinaci se silovým tréninkem je to mocný nástroj v boji se slabým a "nemohoucím" tělem ve stáří. A to nemluvím o čisté hlavě, se kterou většinou domů z práce přijdu.