Ksukolznovu    (53/190/65)

– Plzeň-město
Porcelánový soudek Můj milý deníčku,
před nějakým časem probíhala mezi čtenáři D-testu, časopisu pro spotřebitele, osvětová kampaň pro získání nižších cen energií ve veřejné aukci. Tento nesmyslný postup, neboť energie z podstaty věci nemohou být levné, byl po zásluze potrestán. Ceny veškerých energií z pochopitelných důvodů vystřelily nahoru a první, kdo to odskákal, byly právě vyčůránci s levnými energiemi. V takových případech si vždycky vzpomenu na zářný příklad kárfůru. Proč tento obchodní řetězec odešel z České republiky? Protože měl příliš malou marži a nebyl se z ní schopen uživit. Ale není třeba se znepokojovat, citelné zdražení čeká všechny bez vyjímky, ti ostatní to ale budou vědět dopředu a ne ze dne na den. Jenže krize je mnohem závažnější. Koronavirus jsme přežili, teď nás však čeká jen a jen bída. Když zdraží energie, zdraží úplně všechno, zboží, služby, cestování, průmyslová výroba, chcaní i sraní, prostě všechno. A energie v Evropě hned tak levné nebudou, když i jádro je fuj. Takzvané čisté zdroje jako je vítr nebo slunce jsou čistým přeludem a ruský plyn Evropu nezachrání, zase tolik ho Putin nemá a ještě vždy ho může prodat Číňanům, z čehož by navíc pražská kavárna měla upřímnou radost. Z čeho budeme žít, ptám se? A z čeho budeme platit Číně a USA, když ti na ekologii kašlou, neboť mají pud sebezáchovy? To budeme za pár let žít jako Amiši a z Evropy bude trapný skanzen? Nezbývá než obdivovat Václava Klause, ten to věděl už v devadesátých letech. A elektromobily? Pchá, každému by mělo být jasné, že jde o přímý útok na osobní automobilovou dopravu a té že za chvíli úplně odzvoní. Hlavně nestavět nová parkoviště, co s nimi za pár let budeme dělat, když auta budou mít jen ti nejbohatší a ostatní budou chodit pěšky v dřevácích?
Máme novou vládu a to také není žádné kdovíjaké terno. Pravice stále hovoří o zadlužování a bude ho opět řešit velmi mazaným způsobem. Za doby svého panování zařízne veškerou údržbu a výstavbu, prostě nutné investice a bude se chlubit, jak ušetřila, aniž by dořekla, že až začne vládnout levice, a ta začne, protože pravičáků už lidé při vší té bídě kolem budou mít dost a ani sladké řečičky podplacených novinářů nebudou stačit, bude muset tuto údržbu (sinic, mostů, tratí, plynovodů, veřejného zdravotnictví apod.) okamžitě řešit, ale za trojnásobek nákladů. A pravice začne ihned vykřikovat, podívejte se, jak se nezodpovědně utrácí a cudně přitom zamlčí, že ono utrácení zlotřile nechali na nové vládě. A je blahobyt možno udržet bez investic? Jistěže ne. A jde to bez dluhů? Asi také ne, však komunisti to zkusili a jak dopadli. Ovšem byli jsme víceméně soběstační a ještě jsme platili desátky Sovětskému svazu. Lidé umírali dříve, ale to za chvíli budou zase kvůli chudobě a nedostupné zdravotní péči, ale nebyli méně šťastní, ačkoliv váleční štváči z řad pražské kavárny vytrvale tvrdí opak. Ještě že Babiš stihl jakž takž opravit D1.
Z hithitu mi konečně přišel luxusní box s čaji za 2500 KČ, mimo dvou gjokur jde o čaje vyloženě průměrné, navíc jen vzorky. Tohle byl jasný propadák. Ale menší než s Prachařem. Prý, jestli si chci počkat, na lepší sortu čaje, jež už je na cestě, že bych ji měl za stejnou cenu. Napsal jsem, že ano a čekám a čekám a čekám a nejspíše se nikdá nedočkám.
Byl jsem zase jednou v Ponrepu, film byl celkem průměrný, ač tvůrcům nelze upřít zajímavé nápady, akční hrdina se například neudržel na rozjíždějícím se automobilu, později něco nevídaného, robot byl celkem vzato k popukání, už vím, kde opisovali tvůrci Ikárie XB1. Závěrečný artistický výkon ovšem pobavil, ještě že porcelán izoluje. Pak jsem zašel na 45 minut do Babči za 400 KČ, chtěl jsem totiž ještě včas dojet do Plzně. Dal jsem si dvě lehčí kolečka v sauně, pokochal se přehlídkou šulinů, byla totiž nahatá párty, a vypadl. Jeden celkem pohledný chlapík s chomáčem světlých chlupů na nejsprávnějším místě byl zklamán, že už musím jít, prý se mu líbí hubení nevyholení, ale nedalo se nic dělat, na nádraží jsem měl asi tak 7 minut k dobru, musel jsem ještě kupovat jízdenku a makronku a twister v KFC, takže další zdržení v sauně by mne dostalo do potíží. A spolupracovník má rýmu, nezbývá než doufat, že se mi vyhne, neboť v sobotu mám mít kurz šnorchlování. To bude trapas, to se všichni zasmějem, hahaha.