Ksukolznovu    (53/190/65)

– Plzeň-město
Program je škrábaný? Můj milý deníčku,
docela mne překvapil případ ošetřovatelky v domově důchodců, jenž zřejmě nakazila několik chovanců, byť očkovaných, koronavirem a jeden z nich zemřel. Předpokládat, že by se odmítačka alespoň zastyděla nemůžeme, tito lidé si vše dokáží snadno zdůvodnit a sebe omluvit. Ale nabízí se několik nepříjemných otázek, ohledně účinnosti očkování a také ohledně užitečnosti antigenních testů; ošetřovatelka prý byla před každou směnou testována. Byl jsem se konečně podívat na novou budovu u vchodu do NPR Soos. Budova je dosti ošklivá, přednáškový sál by uspěl tak leda jako paneláková kuchyně. Pravda, místnost není zase tak malá na metry čtvereční, ale jedná se o zahnutou nudli, neboť budova má kruhový půdorys. Největší místnost je umístěna doprostřed, ovšem nachází se v ní výměník vody a servrovna, tudíž je nepoužitelná. Kukaň pro biletářku je tak malá, že když ta si uprdne, tak vyletí okénkem ven. Navíc se jaksi nepočítalo s tím, že by zde někdo přebýval celoročně, Soos má několik zaměstnanců, takže se na poslední chvíli dodělávalo topení. Místo vzrostlého zdravého dubu jsou dnes nové záchodky, prý alespoň pěkné. Nabízí se otázka, zda pan architekt byl vůbec kdy na místě. Přece by ten dub zbytečně nepokácel, ne? Záchodky se mohly o pár metrů posunout, místa je tam dost. Ale vzhledem k protekci jsem měl možnost vidět i zázemí záchranné stanice ohrožených živočichů. Zaujalo mne káně s utrženým křídlem, odrzlé kozy, mimochodem mne udivilo, jak hrubou mají obyčejné kozy srst, také jsem viděl lišku, ale nejúžasnější bylo lišče. Takové lišče je skutečně mimořádně roztomilé. Když jsem byl doma, šel jsem si zaplavat do Akvafóra, a to i přes to, že byla na sídlišti odstávka teplé vody; v bazénu však byla teplá jako obvykle, takže jsem se nemusel otužovat. Brabec vyprávěl, že pamatuje z dětství, jak celé léto netekla teplá voda s vyjímkou čtvrtku, pátku a soboty. To mělo svůj smysl. Aby mohl být byt vedený jako 1. kategorie, tedy s nejdražším nájmem, musela teplá voda téct alespoň tři dny v týdnu a tím, že netekla už v neděli, ušetřilo se na chatařích. Chytře vymyšleno, co myslíš můj milý deníčku. Ti komunisti, ti byli ale mazaní. U nás v Chebu na Skalce netekla voda o prázdninách tři týdny v rámci pravidelné odstávky, ale ve Františkových Lázních byla odstávka jen třikrát do roka na víkend kvůli lázním. Ty by bez teplé vody nemohli léčit a sídliště se svezlo s nimi. Když o tom tak přemýšlím, důvodem třítýdenní odstávky v Chebu zřejmě byla celozávodní dovolená a nikoli oprava kotlů, jak se tradovalo. Plavání mne docela zmohlo, odstávka bazénů byla nepříjemně dlouhá. Také jsem byl v sauně na Slovanech. Bylo to příjemné, neboť se člověk musí objednávat, bylo nás jen devět a v pohodě jsme se vešli. Dále jsem byl s Petrem na Boleváku. Voda nejen že nepřibyla, ale navíc začíná zapáchat. Ale opalování bylo příjemné, bylo na co koukat, hlavně co se velikosti týče.
U Ondřeje v domku proběhla jakože oslava mých padesátin, bylo nechutné vedro, účastnil se i Petr s dětmi, nikoli však Bubu. Jedno její dítě si zlomilo ruku, takže nedorazila. Julie byla ovšem nadšená, její starší sourozenci si s ní moc nehrají, takže děti podobného věku byli příjemným osvěžením. V podobné pozici je i sousedovic holka, takže se drobotina chvíli koupala i u sousedů, v jejich větším bazénku. Jinak se grilovalo, jedlo a pilo a teď se budou měsíc vyhazovat nedojedené zbytky. Na chvíli dokonce dorazili i Bernhardtíci, to jsem tedy koukal. Naši už mají půl roku po koronaviru, takže šli za obvodní lékařkou, zda by je mohla očkovat. Ta jim prozradila, že má očkovací látku JaJ, a tu že jim nedoporučuje, ať se nechají očkovat jinde. Tak je bratr registroval do Flory v Chebu a termín dostali 25. července, druhý pak 1.9. Našim je to asi jedno. V pondělní sauně byly dva pohlední mladíci, ten jeden se pořád zakrýval, ale ten druhy, s černým ochlupením, z toho nedělal žádnou vědu, takže jsem si ho mohl dobře prohlédnout. Celkem nás bylo pět. Ale do sauny jsem měl jít až dnes a včera jsem měl jet na Bolevec opalovat se.
Také jsem po delší době měl divoký sen a sice se mi zdálo že jsem byl v bazénu a nějaký chlapík tam skočil do vody bez plavek a než skočil, stihl jsem si dobře prohlédnout jeho pěkné přirození. Ve vodě jsem si poté všiml, že se mu ještě ke všemu staví.