cerv (70/171/66)

– Ostatní země » Velkoalbanistán, prov.Helvetia
„Múj otec mě chtěl zabít, protože jsem gay" Z denního tisku ve Švýcarsku v říjnu 2019 ( 20min.ch/schweiz/bern/story/-Mein-Vater-wollte-mich-toeten--weil-ich-schwul-bin--23639555 ; překlad cerv)
Seran M. (jméno změněné) se probudil s nožem na krku. V ruce jej držel jeho otec, zatímco s vytřeštěnýma očima civěl na svého 17-letého syna. „Křičel:,Ty jsi teplej? Ty jsi teplej?´ a přetáhl čepel přes múj krk," vypráví Seran. Přežil útok svého otce jen díky štěstí. Štíhlý mladý muž se brání rukama nohama, podaří se mu útěk přes balkón, sousedé na to zalarmují ambulanci a policii. „Krční tepnu naštěstí těsně minul, dýchací trubice byla ale zle poraněná. Museli mě dát do umělého kómatu."

Od té doby uplynulo 6 měsícú a Seran vede nový, druhý život. Bydlí teď sám v jiné obci v kantonu Bern. Tu příhodu mu denně připomínají jizvy na krku, prsou, zádech a pažích. „Vidím je v zrcadle, na selfikách. Budou mě po zbytek mého života provázet."

Seran vyrústal ve venkovské části kantonu Bern a má - stejně jako zbytek rodiny - irácký púvod. „Svou homosexualitu jsem před rodinou vždycky skrýval." Proč na něj jeho otec, věřící muslim, šel zrovna toho rána, Seran neví.

I přes ty jizvy se mu dnes prý vede dobře: „Jsem teď svobodnější člověk než před tou událostí." Kromě toho také od nedávna dostává profesionální pomoc - aby se mu zahojily i rány na duši.

Přesto Seranúv život už nikdy nebude stejný. Otec byl úřady vzat do vazby, jak potvrzuje kantonální policie. Vztah k rodině je od té doby těžký. „Moje matka se stydí za to, co se stalo." Seran má toho ale už dost, se stydět: „Dost dlouho jsem se skrýval, s tím je teď šlus." Proto zveřejňuje svúj příběh i fotky na Instagramu.

Dostal nejenom pozitivní reakce: „Někteří říkají, že prý jsem nemocný, protože jsem homo, nebo ,jsi teplej, zasloužil sis to´". Seran míní, je potřebná změna myšlení společnosti. „Máme rok 2019 a múj otec mě chtěl zabít, protože jsem na muže. To prostě nemúžu akceptovat." Kromě toho chce dodat odvahu i jiným homosexuálúm, kteří mají muslimské zázemí. „Najděte si pomoc, když se chcete vyoutovat." Nejdúležitější podle něj ale je, nenechat se utiskovat rodinou.

Iráčtí gayové žijí ve skrytu
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Anito Streute, vy jste u Amnesty International a sama jste žila nějakou dobu v Iráku. Jak se tam vede homosexuálúm?
- Podle zákonné situace v Iráku homosexualita v zásadě zakázaná není. V ústavě stojí, že vzájemně dobrovolný sex je mezi lidmi stejného pohlaví dovolen. Přesto žijí lidé LGBT+ většinou ve skrytu. Jinak riskují, že se dostanou pod palbu konzervativní společnosti.

- Co znamená „dostat se pod palbu konzervativní společnosti"?
- To múže být od mobbingu až po zapuzení z rodiny nebo to múže obsahovat i fyzické násilí.

- Jsou tam častěji takové osudy jako Seranúv?
- Nemělo by se z jednotlivého případu usuzovat na celek. To by v Iráku byl zrovna tak ojedinělý případ jako tady.