Ksukolznovu    (53/190/65)

– Plzeň-město
Zlatice Můj milý deníčku,
šafrány pod oknem byly sice moc hezké, ale vydržely tak tři dny a byly pryč, nahradily je však ladoňky, teď se jim vlastně říká nějak po novu blyskavky nebo blankytky nebo tak nějak. Rozkvetla také zlatice. Řekl jsem si, že si ji vyfotografuji, udělal několik snímků a než jsem stihl snímky zběžně shlédnout, z okna koukám skoro pořád, někdo oškubal kvítky hned z několika větví, takže dojem už není ani zdaleka tak opulentní jako předtím. Taková zlovolnost. Napadá mne ještě jedno zjištění, vážení. Pokud se vám někdy bude zdát, že na vás někdo zírá z okna, jde patrně o pouhý klam. Ona osoba nejspíše prostě kouká z okna, místo aby koukala třeba na televizi, a vy se shodou okolností nalézáte zrovna v tu chvíli v jejím zorném poli. Nemusí jít o nic příjemného pro obě strany, ale co naplat. Doma jsem zjistil, že jsem přijel, vzdor chorobám obou rodičů, doslova na poslední chvíli. Znovu rozkvetla Tillandsia ionantha, tentokrát naprosto proti všemu nadání nejstarší odnož, měla hned tři květy, ten třetí právě dokvétal a co více, celá nápadně sytě zčervenala, tak jak tomu správně má být! Otec ji stihl na poslední chvíli zaznamenat, neboť já si fotoaparát ssebou nebral; naši totiž vůbec netušili, že kytka kvete, vždyť byli nemocní, a nedali mi hlášku.
V pondělí mne neskonale potěšil Klaus mladší, opravdu oblažil moji duši, neboť se jednoznačně postavil proti zásahu usáků v Sírii a též projevil obavy z rozpoutání války s Ruskem, což mne také celý víkend děsilo a neopomněl vyjádřit znechucení nad jásáním některých našinců. Vyslovil též zajímavý názor, že uprchlická krize, války v arabském světě, teď hlavně v Sírii, vraždění Kurdů Tureckem, bez odezvy na Západě, takzvaný Islámský stát mají kořeny ve svržení Saddáma Husajna. Ten splnil veškerá nařízení OSN, pustil vyzvědače do své ložnice, neměl žádné chemické zbraně a přesto byl zlovolně napaden největším zločincem poslední doby, Bushem mladším. Hned jsem věděl, že jde o velkou chybu a bude mít nedozírné následky. Například, proč by měl Kim plnit nařízení OSN když ví, že USA zaútočí, jestliže si tak zamanou a nikdo s tím nic neudělá. Takže celkem rozumně buduje jadernou výzbroj. Co má také dělat jiného, že. A věřím, že by ji neváhal použít. Když se ale stejně jako USA chová Rusko, hned je oheň na střeše. Ale ne všichni u nás ještě zhloupli, jeden komentátor napsal, že jestli někdo použitím chemických zbraní nemohl nic dobrého získat, byl to Asad. Jistě, nic to nedokazuje, ale stojí jen tato prostá skutečnost za pečlivé uvážení. Poté jsem navštívil saunu a přísahám, můj milý deníčku, že si ho ve sprše jeden chlapík vyhonil, když viděl, že si ho prohlížím. No, koukal jsem. Čtu teď nějaké Turgeněvovy povídky a tam se psalo o dobývání Pragy. Hned mne napadlo, že půjde o trojí dělení Polska a také že ano. Šlo o potlačení Koščiuškova povstání a Praga bylo předměstí Varšavy. Také se psalo o nějakém přilípnutém Stanislavovi a Řádu sv. Jiří. Takže jsem na druhý den četl na internetu o ruských imperiálních řádech. Takže, Řád sv. Jiří první třídy byl udělen pouhým pětadvaceti lidem, například Suvorovovi a Kutuzovovi, a jde o řád čistě za vojenské zásluhy. Ale co mne opravdu dostalo, třetí třídu sv. Jiří měl mimo jiné i Žukov. Ještě z první války. Čtvrtá třída pak byla udělena řadě našich legionářů. K dobývání Pragy se vztahuje zvláštní sada tohoto řádu. Stanislav je pak starý polský řád, jenž byl carským Ruskem přivlastněn po dokončení trojího dělení.
A jéje, stojíme před Berounem, vracím se rychlíkem z Prahy (ne z Pragy), včera byl origamistický dýchánek. Za mnou sedí migranti a prskají bacily o sto šest. Fuj. Alespoň že jde internet. Minule nešel. Jsem také zvědav, jak migranti zvládnou přestup v Rokycanech do autobusů náhradní dopravy. Též jsem koukal, že stavba autobusového nádraží v Plzni vedle nádraží vlakového bude cosi velkolepého. No uvidíme, co z toho vyleze. Bratr teď vydělává spoustu peněz, je schopnější, je zřejmé, že už ho nedoženu. Ale také má tři děti a už chce nejstarší poslat na zahraniční jazykový kurz, ceny začínají na 50 tisících KČ za 14 dní. Když má člověk peníze, že můj milý deníčku. To já mám černé svědomí, jak jsem v Teanetu nechal 1500 KČ za čaje, když mají teď slevu 20% na všechno. Přestěhovali se totiž do nového, tak proto. A bratr mi pustil jednu slečnu Marplovou s McKenziovou. Moc příjemné, Poirota opakují pořád, ale slečnu Marplovou vůbec. Škoda.