Ksukolznovu    (53/190/65)

– Plzeň-město
Zrada, protestuji. Můj milý deníčku,
tak jsem se těšil, že zase jednou pojedu vlakem s internetem a houby, rychlík do Mnichova v 7.30 jede dnes bez připojení, přinejmenším ve voze, v němž sedím. Možná je na vině výluka. Kdo chce jet dál než do Plzně, musí vystoupit v Rokycanech a jet autobusem do Nýřan. A co hůře, do duše se vkrádá nejapné podezření, že nepřijede pojízdné občerstvení, na něž jsem zcela spoléhal. Tak občerstvení jede, mohu si koupit něco k pití a nasnídat se. Hloupé je, že jsem nestihl nic připravit na jízdu vlakem, ani článek, ani fotografie a nevzal jsem si ani přenosný disk s daty. S těmi fotografiemi je to stejně divné, byl jsem přesvědčen, že jsem snímky kerblíku obecného do počítače stahoval, ale nemohu je najít, nejsou tu. Buď jak buď, hrozí po cestě nuda. Je šestého března a venku sněží. Karlštejn se ztrácí v mlze. Stojíme v Berouně a čekáme, až zahřmí. Tak za Berounem, poté, co zahřmělo, jsme vyjímečně jeli přes seřaďovací nádraží. Krokem. Včera, abych stihl vše, co jsem chtěl, jsem přišel do práce po deváté, neboť jsem se nejdříve stavil v Lobzích, a odcházel po jedné. Žel trolejbus v 13.17 mi ujel a už jsem zapomněl, že přes poledne nejezdí posilové spoje, lépe řečeno že jezdí, ale pouze z Čechurova, ne z Černic. Takže jsem nadarmo 10 minut civěl na zastávce, místo abych ještě honil minuty v práci. Pak jsem honem běžel pro věci na plavání, honem do bazénu, odplavat kilometr, páru jsem už musel vypustit a honem zpět, zhltnout snídani a rychle na autobus do Prahy, abych stihl kino. Z kina k bratrovi, předat předplatenku na bazén se zbývajícími čtyřmi vstupy. Zkusí ji dobrat s dětmi v sobotu nebo neděli. Když už jsem byl u bratra, musel jsem shlédnout, jak jeho děti sjíždí nějakou sjezdovku v Rokytnici nad Jizerou. Byl s nimi totiž lyžovat, když hrdinkou olympiády byla Ledecká. Zdálo se, že se všichni plouží docela pomalu, ale prý ne, prý jezdili docela rychle. Nabízí se tudíž otázka, jak ve skutečnosti jezdí špičkoví lyžaři, když v televizi se zdá, že jedou neskutečně rychle. Matka se přiznala, že v životě na lyžích nestála, neboť na lyžařský výcvik měla jet se školou v polovině března a jaký div, už nebyl sníh. Tenkrát se, pravda, nezasněžovalo, ale stejně. Také se chlubil, že se rozhodl opět zneužívat pohostinnosti Nikolase a chystá se jet lyžovat do Alp, když už Terry bydlí za Grenoblem. Nebesa, už zase stojíme! Aha, podle hlášení byla aktivována záchranná brzda. Tak se mi zdá, že si budu muset zase vyzvednout zpožděnku. Tak dveře se podařilo zavřít a opět jedeme. Jenže, jak dlouho? Také se mi zdá, že kniha, co jsem vyhrabal z krabice u Petra, obsahuje několik případů veřejné bezpečnosti, později zpracované v Majoru Zemanovi. Například člověk bestie. Zajímavé, ovšemže. Nesmím zapomenout na pojištění. Běžkařit se možná nebude, ale pro jistotu. Prý to jde přes internet, to by mi bylo celkem vhod, jinak nevím, jak bych to stíhal.
Jakmile povolily mrazy, začali s kopáním základů pro novou budovu. Nejprve ovšem pokáceli všechny topoly, náletové, ale pěkné zdravé. Bylo celkem dojemné, že nechali stát sotva zakořeněné výsadby vysokokmenů, šlo o nějaký zvláštní cizokrajný druh javoru, že je také rovnou nepokáceli. No, bagr je hravě vyrýpnul i s tou trochou kořenů, co stihly vytvořit. Teď ze země trčí jakési hadice či kabely, kolem tlupa chlapů a přemýšlí, jak porazit lampu veřejného osvětlení. To zkrátka nejde tak snadno jako stromy. Docela by mne zajímalo, proč je tam vysadili, když přeci musela být dostavba už tehdy v plánu a proč se je nepokusili přesadit, když už se tak stalo.No nic, neúcta k rostlinám je u nás všeobecná. Byla také přemístěna venkovní kuřárna. Je to docela legrační, pořádný vichr by si s ní nejspíše poradil.
Také jsem se dočetl, že příčinou pádu nové střechy u tělocvičny v České Třebové byl chybný propočet statika. Sláva, máme obětního beránka. Za zamyšlení ovšem stojí, že nová střecha byla zhruba o 5 milionů dražší. Že by chybějících 5 milionů na provedení střechy v původní zakázce bylo skutečnou příčinou pádu střechy? Jak to vidíš ty, můj milý deníčku? Provádějící společnost je v úpadku. To si pomohla, přijmout podobnou zakázku. Mimochodem, nepamatuji se, že by nějaká střecha spadla Davidu Rathovi. Že by na vině byla korupce?
A za akreditaci jsem dostal odměnu 3000 KČ. Před zdaněním.