TeddyCzech (29/180/126)

– Praha 9 » Harfa
Lehká rajčatová omáčka Ingredience:
Cibule žlutá kuchyňská
Cibule lahůdková (jarní)
Rajčata (4ks)
Bazalka (čerstvá)
Česnek (1 stroužek)
Slanina (200g - 300g dle chuti)
Nejprve si v hrnci na středním plameni osmahneme na jemno nakrájenou cibuli. Když začíná být cibule sklovatá, přilijeme trochu vody, trošku nám pak změkne. Rajčata pokrájíme na měsíčky a nahážeme do hrnce. Zavřeme pokličku a necháme 5 minut dusit, přilijeme trošku vodu (Voda nic nezkazí a nemá téměř žádné kalorie). Následně mrskneme do hrnce na jemno nakrájenou jarní cibulku a rozřízlý stroužek česneku (to aby to mělo šmrnc). Opět přilijeme trošku vody...
Když už je všechno dostatečně změklé, voní to jako prapodivný lektvar a vypadá jako výplod rajčatové kocoviny z pátečního večera, natrháme bazalku (kdo má na zahrádce tak jedině ze zahrádky, mně se bazalka svíjí v květináči, tak použiji tu) - chceme přeci, aby to vypadalo jako "italská kuchyně". :-D
Bazalku si samozřejmě natrháme v ruce. Moje kamarádka Tereza mě již několikrát napomenula, že bylinky se nekrájí, ale trhají. Vypadá to pak totiž více profesionálně.
Bazalku provaříme v rajčatové směsi tak cca 2-3 minutky (pustí pak chuť - no, chuť :D ...vůni ).
Kdo má ruční mixér, tak všechno samozřejmě rozmixuje. Kdo jej nemá, bude se muset smíři s prapodivně vypadající směsí.
Dosolíme a dopepříme dle chuti.
A co se slaninou? - ta je nezbytně nutná! (Jinak by to bylo příliš dietní).
Se slaninou nikdy netroškařím (vím, je to vidět).
Nakrájíme si ji na kostičky, kdo koupil plátky někde v masně tak krájí na čtverečky.
Slaninku osmahneme na pánvi bez oleje (slanina pustí sama :P). Jelikož se ze slaniny vyškvaří většina tuku, můžeme si začít nalhávat, že i ta je dietní.
Následně všechno spojíme a servírujeme s uvařenými těstovinami.
Kdo chce, může si na to nasypat sýr.

Bon apettit! :D