cerv (70/171/66)

– Ostatní země » Velkoalbanistán, prov.Helvetia
Umění na hovno - hovno na umění Každá cesta na WC byla letos 24. března v Curychu částí projektu Manifesta. (Podle švýcarského deníku »20 Minuten«.)
Kdo šel 24. března 2016 v Curychu na toaletu, stal se součástí uměleckého projektu. Kal z čištěných odpadních vod toho dne bude zformován v objekt.

Zní to jako žert, ale není: Kalifornský konceptní umělec Mike Bouchet nechal v curyšské městské čističce odpadních vod sbírat lidské exkrementy obyvatel města toho dne. »Chci z toho vytvořit umělecké dílo a lidem ukázat krásu, jež tkví v něčem, co všichni denně děláme«, říká Bouchet. Pro něj to je nejmimořádnější a největší výtvor jeho dosavadní kariéry. Umělecký ateliér si Bouchet na to otvírá přímo v čističce, kterou už několikrát navštívil: »Je to vždycky zas a znova zajímavé, na místě pozorovat ty různé pochody. Ta barva té látky - tahle curyšská průměrná hněď, to je prostě překrásné.«

Pro pracovníka čističky, který Bouchetovi při jeho uměleckém projektu pomáhá, je to celé »vpravdě bláznivý nápad«. Říká: »Posbírat 80 tun odpadního kalu nepředstavuje žádný problém.« Ten pak ale cementem a vápnem zformovat do ztužené hmoty, to už je složitější. »Obzvlášť těžké bude působit proti pachu«. Na to se umělecké dílo musí denně mlžit neutralizačním sprejem.

Jak ten výtvor jménem »The Zurich Load« přesně vypadá, budou moci poznat návštěvníci uměleckého bienále Manifesta 11, které se koná od 11. června v Curychu. Místo výstavy je Migros-Museum für Gegenwartskunst (Migros-muzeum současného umění).

Departement města Curychu pro likvidaci a recyklování odpadů dělal "sběrnému dni" reklamu na svých vozidlech (viz moje galerie »Moderní umění«).