ivdn (46/177/89)

– Brno-město » Brno, Zlín - ČR
prefabrikované já, podruhé ;o) nuž http://www.emiero.cz/ tvrdí že mojí kategorií je

Léčitel

Introversion - nezávislý, samostatný, zdrženlivý, vyrovnaný
iNtuition - inovativní, vizionářský, myslící do budoucna, odvážný
Feeling - pečlivý, velkorysý, citlivý, pečující
Perceiving - nezaujatý, přizpůsobivý, spontánní, nestálý
Pokud o nějakém typu platí "tichá voda břehy mele", je to právě Léčitel (dále jen INFP). Bývají to klidní, uvážliví, nevtíraví a většinou velmi příjemní lidé. Dokážou se svými blízkými jejich záležitosti silně prožívat, s intenzitou, se kterou bychom se u jiných typů jen těžko setkali. K několika opravdu blízkým lidem si dokážou vytvořit velmi hluboký až vášnivý vztah. V něčem si INFP mohou být velmi podobní INFJ. Důležitou roli v jejich životech a vztazích hrají symboly. Jejich chápání reality může být až mysticky kosmické. Většina INFP by asi nepopsala svou životní orientaci takovým radikálně metafyzickým pojmem, ale mnozí z nich by asi souhlasili s tím, že v přírodě a ve vesmíru je jakýsi řád, záměr, který je třeba cítit a žít s ním v souladu. Jsou to oni, kteří budou nejvíce nakloněni názoru, že "existují věci mezi nebem a zemí".

Mohou být ve svých postojích izolováni, v neposlední řadě i proto, že jejich výskyt v populaci se pohybuje kolem jednoho procenta.

INFP mívají hluboký smysl pro čest, který pramení z vnitřního světa jejich hodnot. Kulturní archetyp INFP je princ z pohádky, který bez ohledu na nebezpečí bojuje proti zlu. Abychom je pochopili, musíme porozumět tomu, o co jim jde, neboť oběti, kterých jsou schopni přinést pro to, v co věří, neznají hranice. Ve svém životě stále usilují o jednotu, jednotu těla a duše, emocí a intelektu, srdce a hlavy. Na rozdíl od ISFP, kteří se umí pohroužit do fyzické aktivity nebo tělesných požitků, intuice tohoto typu je nijak neposouvá k nějaké akci, ale může se leckdy spokojit s pochopením a interpretací s ohledem k potenciálu v ideálech, které vyznávají. Těžko však snášejí a nesnadno se vyrovnávají s odchylkami a úchylkami všeho druhu a dokážou být nelítostní vůči odpadlíkům a kacířům, i když právě oni se jimi snadno stávají. Hluboké zaujetí pro pozitivní a dobré až spásonosné cíle však způsobuje, že bývají také velmi vnímaví vůči zlu a vůbec vůči všemu temnějšímu, co je na světě.

Občas mohou tyto typy, jinak "tiché vody", podlehnout svodům a v myšlenkách, ale i doslova se překvapivě vydat "jinam", například náhle změnit zaměstnání, opustit svůj obor, rodinu či náboženství. Rozhodují a hodnotí v pojmech jako krásný - ošklivý, dobrý- špatný, příjemný - nepříjemný či morální - nemorální a ne v kategoriích logiky.

I v partnerských vztazích mohou INFP prožívat více lásky a vřelosti, než kolik vědí dát najevo. Je pro ně obtížné popovídat si o problematických bodech vzájemného vztahu, které mohou vzbudit nesouhlas. Raději doufají, že se problém "nějak" vyřeší. Někdy si věci "vyříkají" sami v sobě a své blízké postaví před hotovou věc: "Rozhodla jsem se, že půjdeš studovat.", "Dnes jsem dal výpověď." apod. Většinou však lidé tohoto typu naplňují ideál milujícího partnera, možná trochu chaotického, někdy tichého a nerozhodného, každopádně ale oddaného, ideál, který více odpovídá ženám než mužům.

Rádi poslechnou volání o pomoc, kterou jsou schopni a ochotni poskytnout i za cenu značných obětí. Podobně jako ISFP se někdy mohou předvádět a být dobrými herci. Mohou to být vynikající komici, zpěváci, konferenciéři či moderátoři, a tak se svému méně znalému okolí mohou jevit jako extroverti, kterými nejsou. Po svých veřejných vystoupeních pak zpravidla potřebují dostatek soukromého času, aby načerpali a obnovili energii a "dobili baterie".

Protože jako introverti jsou nejraději ve vnitřním světě svých skutečných a imaginárních pravd, může se jim stát, že jsou opakovaně souženi rozporem mezi svými ideály a tím, k čemu se skutečně v životě dopracovali. Mohou si připadat jako někdo, kdo na to či ono nestačí, i když objektivně nejsou o nic horší než druzí lidé.

Pokud mají být v životě úspěšní, musí být schopni vyvážit svou snahu být užiteční se sklonem k perfekcionismu, k dokonalosti, které ale nejsou nikdy schopni dosáhnout. Musí vědět, kdy říci "dost " a jít na věc, místo toho, aby ji stále vylepšovali. Potřebují zpravidla k sobě někoho, komu se mohou svěřit a kdo zároveň dá pozor na to, aby včas odpověděli na dopis, odeslali v termínu fakturu a nezapomněli si vybrat dovolenou.

Protože jsou vinou svého nepříliš rozvinutého myšlení nevybíraví k přijímání informací, mohou být jejich cíle zcela scestné. Dokonce mohou mít dojem, že jsou povzneseni nad morálku a tradici.

Jelikož IFP (Léčitelé, Skladatelé) nemají rádi otevřené konflikty, bývají jejich vzpoury tiché a nenápadné, avšak o nic méně tvrdohlavé. Mohou dosáhnout pasivně agresivní a manipulativní podoby. Donekonečna odkládají to, co se od nich chce, marní čas zbytečnostmi, vymýšlejí si, někdy i lžou a doufají, že jim to projde.

Potřebují pracovat na něčem nebo pro něco, o co jim skutečně jde. Pokud mají takový ideál, a pokud se jim podaří dobře rozvinout vnímání, aby dokázali realisticky rozpoznat případné problémy a možnosti, mohou být ohromně úspěšní a dosáhnout značné sebedůvěry.