runner275 (66/185/90)

– Praha » Milovice
Nevládní organizace v prevenci HIV/AIDS
V roce 2014 byla ze státního rozpočtu podpořena činnost šesti nevládních organizací v celkové výši 1 330 000, což znamenalo 44% všech rozdělených prostředků. Největším příjemcem byla již tradičně Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP), která obdržela více než pětinu všech zdrojů. Ze dvou třetin ji použila na HIV testování a provoz Domu světla, které je i azylovým a ubytovacím zařízením pro HIV pozitivní klienty. Z klíčových skupin populace stát především podpořil prevenci u mládeže (Člověk v tísni, ČSAP, Společnost pro plánované rodičovství a sexuální výchovu – peer projekt Netopeer, dále státní projekty Hrou proti AIDS a Školní informační kanál) a u osob poskytujících sexuální služby (Rozkoš bez rizika a Centrum Jana v Plzeňském kraji), kterým dohromady přidělil téměř 900 000 Kč. Prevenci u mužů majících sex s muži podpořil 101 000 Kč (ČSAP) a prevenci u injekčních uživatelů drog (Magdaléna) 30 000 Kč.
V roce 2015 stoupl celkový podíl rozdělených prostředků na 4 300 000 Kč. V souvislosti s tím stouplo celkové množství prostředků pro nevládní organizace, přestože jejich procentuální podíl o procento klesl. Finanční prostředky byly přiděleny sedmi organizacím, tedy jedna organizace (Člověk v tísni) prostředky neobdržela a dvě organizace (Ulice Plzeň a Charita Brno) ano. Česká společnost AIDS pomoc obdržela prostředky ve výši málo přes milión Kč (HIV testování a poradenství Praha a severní Morava, provoz Domu světla, prevence u MSM, besedy s HIV pozitivním lektorem pro mládež a telefonní a internetová poradna). Při rozčlenění prostředků na prevenci stát nejvíce podpořil prevenci u pracovnic poskytujících sexuální služby (Rozkoš bez rizika a centrum Jana - 555 000 Kč), podobně podpořil i mládež více než půl milionem (státní projekt Hra proti AIDS, ČSAP a SPRSV). Prevenci u mužů majících sex s muži podpořil více než dvojnásobnou částkou proti roku 2014 – 227 000 Kč. Prevenci u uživatelů drog tak podpořil 162 000 Kč (Magdaléna, Ulice).
Je třeba říci, že výčet přidělených prostředků z Ministerstva zdravotnictví ČR ani pouhé zdravotní aktivity nejsou a nemohou být jediným ukazatelem činnosti nevládních organizací. Na jejich financování se podílejí často i Ministerstvo práce a sociálních věcí, magistráty, krajské či městské úřady a samozřejmě sponzoři. V oblasti HIV prevence jsou to spíše drobné částky od obyčejných lidí. Z dalších zajímavých aktivit lze například zmínit divadelní představení, která pořádá Rozkoš bez rizika nebo obnovený Běh ke Světlu pro AIDS a proti homofobii od ČSAP.
Zdá se disproporční, že přestože 70% nových případů HIV infekce je zjištěno u mužů majících sex s muži (MSM), tak na prevenci v této komunitě je vyčleněno jen 5 % zdrojů. Na druhou stranu se na tom podílí malý zájem gay organizací podílet se na HIV prevenci, což souvisí především s jejich čistě dobrovolnickou strukturou. Snad lze do budoucna očekávat větší zájem o prevenci v gay komunitě od nového sdružení Red ribbon, které zahrnuje převážně osoby, které v prevenci a pomoci HIV pozitivním již léta působili a nyní se zaměřují na podporu HIV testování a rekondiční pobyty pro HIV pozitivní. Podobně mimo Prahu rozvíjí v komunitě MSM činnost brněnské sdružení Společně proti AIDS, které se snaží především zlepšit dostupnost HIV testování. Obě organizace patří mezi sdružení, která podpořila svými aktivitami Evropský týden testování 2014. V této souvislosti si dovolím připomenout, že Česká republika podobně jako Anglie (56 Dean Street) týden testování pořádala již o dva roky dříve než ho organizace HIV in Europe vyhlásila jako celoevropskou aktivitu.
Program prevence užívání drog a zamezení škod při jejich užívání (harm reduction) má již roky v naší zemi lepší strukturu (včetně nevládních organizací) a více prostředků, ale vzhledem k nízkému výskytu HIV v populaci uživatelů drog víme spíše jen okrajově, jak je pokrývána HIV prevence a testování.

Bohužel žádná nevládní organizace působící v prevenci HIV nepokrývá oblast migrantů, kteří přicházejí často ze zemí s vyšším výskytem HIV (východní Evropa) a nezřídka jsou diagnostikováni až v rozvinutém stádiu choroby.
Kromě těchto organizací je třeba zmínit, že v prevenci HIV a působí i další organizace, přestože prostředky ze státního rozpočtu nečerpají. Především bych zmínil sdružení Art for life, které díky své blízkosti ke kulturní scéně dokáže účinně připoutat a vzkřísit ustupující pozornost k tématu HIV. Získané prostředky plně investují do prevence a podpory HIV pozitivních. Více v sociální oblasti působí Projekt Šance, který poskytuje pomoc mladým lidem bez domova, někteří z nich se rovněž ocitají v začarovaném kruhu drog a prostituce. V poslední době se zlepšila komunikace s dalším sdružením, které působí v prevenci drog – Progressive, které se podílelo na seminářích pro HIV poradenství a testování.
Jaroslav Jedlička z organizace ArchImeDeS nadále zastupuje Českou republiku v Civil Society Forum, poradním orgánu Evropské komise.
Fórum nevládních organizací je volné sdružení, takže záleží jen na jednotlivých organizacích, jak o sobě dají vědět.