pring (59/187/89)

– Zlín
Světlo a tma Proč je tráva zelená a proč je obloha modrá? Takovou otázku slyšel od dítěte snad každý. Snažíte se odpovědět tak, aby dítě rozumělo a taky podle toho, jaké máte vědomosti. Většina odpoví, že tráva je zelená, protože obsahuje zelené barvivo zvané chlorofyl a že obloha je modrá, protože je taková odjakživa. Ale to není až taková pravda. Lidé prostě potřebovali složitější věc nějak jednoduše pojmenovat, a proto vymysleli slovo barva.
Tráva je zelená, protože na ni dopadají paprsky světla, lépe řečeno paprsky barevného spektra, ale většinu barev z tohoto spektra chlorofyl pohlcuje a jen jednu část odráží. Je to právě zelená část světelného barevného spektra a to je důvod, proč trávu vidíme zeleně.
Důkaz je jednoduchý. Vezněte sebou do koupelny libovolnou zelenou rostlinku a pak zavřete dveře a zhasněte. Jakou barvu má teď vaše rostlinka? Nemá žádnou barvu, protože na ni nedopadá žádné světlo. To už pochopí i malé dítě, že nic nevidí.
A s oblohou to platí stejně. Zase vidíme jen odraz určité barvy z široké škály barevného spektra. Platí to vlastně pro všechny barevné předměty. Pokud na ně nedopadá světlo, nebudou odrážet žádnou barvu. Jen černé předměty, neodrážejí žádnou barvu z barevného spektra světla, takže jsou černé jak na světle tak ve tmě.
A proč o tom píšu? Protože lidské duše, obrazně řečeno, taky reagují na podněty okolí, na světlo, které k nim vysíláme. Někteří pak odráží různé barvy, jiní jsou jednobarevní a někteří neodráží žádnou barvu, jsou uvnitř černí. Takoví lidé vám vlastně posílají jen tmu a pak se diví, že nevidí vaši barvu. (viz. Barevný svět)