pirat_21    (39/183/74)

– Praha
quetta
Předmět: Quetta

Datum: 4.9. 2006, 18:55

Ahoj.

Poprve se ozyvam z vonaveho Pakistanu. Hranici jsem prekrocil bez problemu behem par minut a bus do prvniho velkeho mesta Quetta (600km, 350rupii – 143kc) jsem sehnal bez problemu, ale moc me boli 115 000 rialu (287 kc), ktere jsem dal za taxi ze Zahedanu na IR/PAK hranici (90km). Potvory taxikari… Jeden clovek mi rikal, ze tam autobusy nejezdi a ja mu veril, protoze jsem podobne zvesti cetl na internetu. Ale onen clovicek byl prave taxikar – to jsem zjistil az pozdeji. Na hranicich byly hned 2 autobusy, ktere ze Zahedanu zrovna prijely.
Z Pakistanu jsem zatim nadseny. Vsechno je tu krasne (svym zpusobem). Napriklad autobusy jsou pomalovane jako velikonocni vajicka. Po ulicich jezdi nejen auta, motorky a autobusy, ale I osli a konska zprezeni. Pak se mi moc libi, jak se tu lide oblekaji. Nosi neco jako pyzamo nebo spinavy doktorsky oblek a k tomu hezkou cepicku nebo turban. Vsichni jsou moc sympaticti a usmivaji se jako mesicek. Jidlo jedi zasadne rukama. Kdyz jedi omacku, lzici si bleskurychle vyrobi z kousku chleba (tady je v podobe placky) a nabrane sousto si I s touto lzici strci do pusy a pak si vyrobi novou. Pro me je to dost tezke – hodne cintam. Ji se tu ruzne michanice, ve kterych cihaji jiste ruzna prekvapeni, ktera nejsou videt. Ale je mi zatim dobre (bez prujmu, nezvracim). Vlastne mam mistni jidlo moc rad a taky je celkem levne (dobre a chutne se najite za 30 kc). Hotel mam velmi levny, stoji jen 100rupii – 36 kc. Ne ze by se leskl cistotou, ale mam tu vsechno, co potrebuji. Postel, na strope vetrak a dokonce mam vlastni “koupelnu” se “zachodem”. Dulezite pro me je, ze tu nejsou svabi – ty ja tuze nerad. Vcera mi do pokoje skvirou pod dvermi prilezl akorat nejaky jiny brouk, ktery ale byl moc hezky a sympaticky (typicky Pakistanec) a ochotne mi delal modela. Fotim tady opravdu hodne, vsechno se mi tu zda zajimave – lidi, autobusy, domy, hromady odpadku I skalnate hory v pozadi. Bohuzel vam ale zadne fotky zatim nemuzu poslat, protoze pakistanske pocitace se mnou moc nekamaradi.

Jinak je tu hodne spiny, v chodnicich jsou obrovske diry, kterymi muzete propadnout primo do pachnouciho kanalu nebo si jen zlomit nohu a jeste ke vsemu tady vsichni jezdi v protismeru (vsichni vlevo). Kdyz prechazim, vzdycky se koukam na spatnou stranu a neco me muze srazit – je to tu nebezpecne, jak mnoho lidi rikalo:). Vubec pohyb po meste je dost obtizny. Nemuzete ani normalne jit, ani se zastavit. Kdyz se zastavim, abych neco vyfotil, vzdycky se bojim, ze na me nekdo slapne nebo me prejede. Na silnici jezdi auta, motorky, cyklisti a osli a chodnik je hypermarket. Kdyz se timto chaosem s obtizemi propletam, musim jeste k tomu odpovidat na pozdravy a odpovidat odkud jsem a jak se jmenuju. Mimochodem Pakistanci nasi zemi vetsinou neznaji. I kdyz tu prekvapive hodne lidi umi anglicky, slova Czech republic jim nic nerikaji.




Libor


PS. Pokud mi nekdo psal sms do Iranu, snazil se zbytecne, muj mobil tam nefungoval. Ale ted uz muzete, sit PK 07 funguje spolehlive a vy platite stejny poplatek, jako bych byl v cesku.