pirat_21    (39/183/74)

– Praha
Email nemá žádný předmět
15.8. 2006, 11:44

No ahoj!

diky za zpravy, piste dal. Kdyz si sednu k pocitaci a ctu vase zpravy, mam pocit, jako bych pred vami stal a byla to konverzace. Zkratka jako bych byl doma.
Esfahan je za mnou. Pred par dny jsem velmi brzy rano vyrazil na autobusak a mel naplanovano presunout se do mesta Yazd (300km). Jel jsem taxikem, protoze jsem trochu zlenivel a autobusak je asi 7km. Taxikar sam nabidl cenu 5 000 rialu, coz je za hubicku (12,5 kc). Private taxi jinak byva minimalne za 10 000 (25kc), ale spis vice. Na autobusaku mi dal muj batoh a se slovy Khoda hafez (nashle) nasedl do auta a o placeni nic nerikal. Opravdu zvlastni taxikar, takoveto chovani je u asijskych taxikaru jiste neobvykly ukaz. Ale kdyz uz se rozjizdel, strcil jsem mu bankovku do okynka, protoze to byl opravdu slusny clovek.
Cesta do Yazdu probehla v pohode. Po predchozi zkusenosti s Klimatizovanymi autobusy jsem se tentokrat dovnitr vybavil dalsim trikem a mikinou a bylo mi akorat. Autobus nebyl plne obsazeny,tak jsem dokonce mohl dospat vzadu na dvousedacce.
Do centra jsem sel pesky, protoze to neni tak daleko (asi 3km). Ubytoval jsem se ve velmi peknem a levnem hotelu. Po osvezujici sprse jsem se vydal do mesta. Otacel jsem se kolem sebe s vyplazenym jazykem a fotak mel velmi napilno. Velmi nadherne mesto. Centrum se da nazvat hlinene bludiste - prochazite uzouckymi ulickami, ktere obcas vedou tunylkem a nasel jsem i schudky, ktere me dovedly na strechu. Takovou nadheru jsem jeste nevidel.
S lidmi v Yazdu mam prevazne dobre zkusenosti... tadyjsou takovi klidnejsi, tolik nehalekaji a taky tu neni na silnicich takovy provoz. Uz v Esfahanu jsem se naucil na tocenou zmrzlinu - je uzasna a velika a stoji jen 2 tisice rialu (5kc). Tady v Yazdu se mi dokonce stalo, ze zmrzlinar odmitl prijmout platbu a dal mi zmrzlinu zadarmo.
V tomto nadhernem meste jsem ale stravil jen jednu noc, mel jsem namireno do Teheranu, ze ktereho vam ted pisu. Prijel jsem sem kvuli ziskani pakistanskeho viza. Neni to jednoduche, Teheran ma 10 milionu obyvatel a dostat se z jednoho konce mesta na druhy je dobrodruzstvi. Jel jsem tedy opet taxikem (ale v Teheranu se to prodrazi, za jizdu cca 40 000 - 100kc). Dnes jsem v Teheranu 3. den. Velmi se tesim, az budu zase jinde, je to otresne mesto. Vetsina silnic ma vice pruhu a semafory pro chodce tady jsou vzacnosti. Zebry tu jsou, ale je vlastne uplne jedno, kde prechazite. Prechazet ulice jsem se zdarne naucil - chce to hlavne se nebat a nedelat zbrkle pohyby, ktere ridici necekaji. Prechazi se tu na etapy, kousek po kousku a auta jezdi pred vami i za vami. Kdyz nekomu vstoupite do cesty, tak nakonec zastavi, i kdyz se to zpocatku nezda. Nejdriv jsem to delal tak, ze jsem se nenapadne prifaril k domorodci a prechazel s nim vedle nej. No a ted uz to umim i sam:). Pak jsem se taky naucil cestovat autobusem na pakistanskou ambasadu. Autobusy jsou tu cca zdarma - 200 rialu (50 hal). Dela se to tak, ze listek date ridici pri vstupu. Kam autobus jede, je pro turistu velka neznama. Tistene trasy autobusu nebo dokonce jizdni rady? V Teheranu sci-fi. Z urcitych mist jezdi autobusy urcitymi smery a to nikde neni napsane - musite se zeptat.
Fascinuji me tu hromady odpadku a otevrene stoky. Podel silnice je asi pul metru siroke a pul metru hluboke koryto, kudy tece "voda", ehm tedy jakysi koktejl velkomesta. Ingredience jsou: kelimky, pet lahve, vajgly, plechovky, igelitky, nedojedene svaciny, prach, blato a voda a taky spousta dalsich veci, ktere uz se nedaji poznat. Taky jsem si vyrazil do Velkeho bazaru (bazar znamena trh). Misty bylo na zemi tolik odpadku, ze se jimi dalo soupat nohama podobne jako u nas na podzim ve spadanem listi. V koupelne me privital krasny svab. Jeho kolega mi pak vecer priletel do pokoje, ale nastesti jsem si toho vsimnul a hned jsem ho vykazal. Jinak ale musim rict, ze muj hotel v teheranu je cisty - svab prileti kam chce.
Dalsi plan je co nejdriv odjet z teheranu zpet do Yazdu a dokoncit prohlidku mesta a odtud smerem na severo vychod do mesta Tabas (oaza v pousti a jedine mesto siroko daleko)


Libor