Ksukolznovu    (53/190/65)

– Plzeň-město
Kurosawa Můj milý deníčku,
je obecně známo, že Kurosawův veleslavný film Rašómon vznikl na motivy prózy jistého japonského literáta. Již méně je známo, že tímto spisovatelem je Rjúnosuke Akutagawa (1892-1927) a že dotčené povídky mají předobraz ve sbírce Kondžaku monogatari z počátku dvanáctého století. A to mne podrž, můj milý deníčku, povídka Rašómon nemá s filmem pranic společného! Povídka, podle které je film natočen se jmenuje V houštině (původně Jak byl muž ubírající se do provincie Tamba spoután v Daikasan). Zde je malá ukázka řeči zločince Tadžómarua před soudem: Rozdíl mezi vámi a mnou je v tom, že já při zabíjení používám meče, který mi visí u pasu, kdežto vy zabíjíte bez meče. Zabíjíte svou mocí a svými penězi a někdy také jen falešnými slovy. Je pravda, že přitom krev neteče a lidé zůstávají naživu, ale ve skutečnosti jsou ubiti. Když si vzpomenu na své činy, nevím, kdo z nás je horší, jestli vy, nebo já.

Z knihy Bláznova slova:
Blázen si vždycky myslí, že všichni ostatní kromě něho jsou blázni.
Milujeme přírodu částečně proto, že se v ní neprojevuje ani nenávist, ani žárlivost.
Nejmoudřejší je ten, kdo opovrhuje zvyky své doby, ale nikdy je neporušuje.
Nejpyšnější jsme obvykle na to , co nemáme.
Nikdo nemá námitky proti ničení model. Ale zároveň nikdo nemá námitek proti tomu, stát se modlou. Ale ten, kdo klidně sedí na trůně model a k němuž lidé vzhlížejí jako k bohu, to je buď blázen nebo darebák anebo hrdina.
Zdá se, že představy, které potřebujeme pro život, vznikly asi před třemi tisíci lety. My jen rozdmýcháváme jiskry ve staré otýpce.
Je nesnadnější obhajovat sebe než jiné. Kdo o tom pochybuje, ať se podívá na advokáty.
Potlačení hmotných žádostí nemusí ještě přinést člověku klid. Abychom získali klid, je nutné potlačit také duševní žádosti.

Uprostřed bambusu a kokosových palem
Budha už dlouho spí.
Zdá se, že i Kristus zemřel,
tak jako vyschl u cesty fík
a nikdy nedozrál.
I my si musíme odpočinout,
dřív než se zdvihne divadelní opona.
(Nač však, když rub té opony
je jen samá záplata?)

Není divu, že spáchal sebevraždu.


Paragraf 1285: žádný zločinec nebude potrestán, když okolnosti, které ho donutily spáchat zločin, přestaly existovat.


Včera se mi zdálo, že mne v noci vzbudil hluk projíždějících vozidel a posléze jsem zjistil , že je to Putinova invazní armáda, která nás v tichosti obsadila. Je vidět, že už z té Ukrajiny blbnu.