Ksukolznovu    (53/190/65)

– Plzeň-město
Chlupatý. Můj milý deníčku,
jistě jsi si všiml, že tě poněkud zanedbávám, ale nestíhám. Ještě jsem ani nezpracoval úlovky z Moravy, kde jsem konečně viděl husy, prý dokonce velké a také konečně našel solenku. Ukazoval jsem ji tam nějakému příjemnému pánovi, který se též zajímal o rostliny a když jsem se šel druhý den na solenku znovu podívat, koukám, že je kousek uštípnutý. Ještě že ten pán nenašel hadí mord. Ale zase mi dohodil len chlupatý na Liščím vrchu a ten je skutečně nádherný. Já se také provinil, utrhl jsem kus pryšce srpovitého, že ho vyfotografuji až za chvíli a až pak jsem zjistil, že to byl asi jediný, co tam roste. Ale jeden rozdíl by tu byl. Nebylo to v rezervaci a tento pryšec není na rozdíl od solenky chráněn zákonem.
Právě jsem se vrátil z fio banky. Je to nízkonákladová banka, takže ve středu jsem tam marně čekal třičtvrtě hodiny, neboť na dvacet lidí tam byli dva úředníci a dnes mi řekli, že mi nepomohou, protože RM systém pracuje jen do 15.30. Takže tam budu muset ještě několikrát, protože si v těchto dnech nemohu moc vyskakovat. Zdejší pipiny na nás z čiré závisti práskly na vedení, že nedodržujeme pracovní dobu. No věc je jasná, ony sedí od rána do večera u mikroskopů, my tu věčně nejsme nebo surfujeme na internetu, což ony dobře vědí, neboť máme, jak víš, můj milý deníčku, naši pracovnu společnou s denní místností, a stejnak neudělají víc bodů jak my a my jsme dva a jich je pět. To jednoho zamrzí, takže se o zlé vůli rozhodli pomstít se nám na citlivém místě a sice na pracovní době, kterou skutečně zrovna vzorně nedodržujeme. A na co také, když pracujeme v úkolu. A nemůžeme si vzít pořádnou dovolenou. A vůbec.
Bratr mne vytáhl na výstavu koster veleještěrů. Na plakátech slibovali pravé kostry. A opravdu dvě pravé byly, ostatní byly odlitky. Za tři sta korun na vstupném. Hrůza.
Tuším loni jsem psal, že světlušky vyžadují teplé večery. Letos jsem ovšem zjistil, jak moc jsem se mýlil. Bylo chladno a ano, především vlhko a bylo jich tolik, jako už dávno ne. Ale po rovnodennosti buď jak buď zmizí, lépe řečeno zleniví a už jich tolik není.
A v Krušných horách jsem opět splnil jen málo z toho, co jsem si předsevzal.