jacoobhi (39/174/70)

– Středočeský kraj » good player for ch bb FF now
Kdo je pro vás či nás větším rizikem?
Dvouletá studie potvrzuje to, co si mnozí mysleli už delší dobu:

HIV pozitivní muži, kteří mají nasazené léky a mají nezjistitelnou virovou nálož (léčbou snížené množství viru na takovou úroveň, že není ani zjistitelná) nepředávají vir HIV svým sexuálním partnerům, ať se snaži, jak chtěji. Studie potvrzuje přesvědčení, že "léčba prevencí" je jednou z nejefektivnějších způsobů, jak zastavit šíření infekce. Studie prezentovaná na "Konferenci o retrovirech a oportunních infekcích" ukázala, jak malé je riziko přenosu nákazy od jedinců s nezjistitelnou virovou náloží.

Alison Rodger, která výsledky studie na konferenci prezentovala, řekla:

"Podle našeho nejlepšího odhadu je riziko nákazy nulové."

Účastníci studie byly dvojice, jak gay tak hetero, u kterých byl jeden z partnerů HIV+ a druhý ne. Byli vybráni proto, že v poslední době měli sex bez kondomu a negativní partner neužíval PrEP (lék "Truvada" k prevenci infekce). Vybrané páry praktikovali sex jak o život ve jménu vědy. Studie má záznamy o 16.400 pohlavních styků mezi gay páry, a to ve všech různých pozicich - aktivních, pasivních, orální sex, se spoustou spermatu po těle i v těle účastníků (představte si, že máte dělat takové rozhovory..) Nikdo ze zdravých jedinců nebyl od svého partnera nakažen, ačkoliv několik negativních partnerů se přesto nakazilo, avšak od někoho jiného, což se zjistilo genetickým testováním HIV kmene. Tito muži pak měli asi co vysvětlovat. Samozřejmě, že v první řadě musíte vědět, že jste pozitivní, abyste se začal léčit. Problémem však je, že skoro polovina lidí s HIV nevědí, že virus mají. "Nejdůležitější věcí pro to, abychom se udrželi zdraví, je pravidelné chození na testy a pokud jste pozitivní, začněte se efektivně léčit," říká Raymond C. Martins, M.D., z "Whitman-Walker Health" ve Washingtonu, DC.

"Pro gaye, kteří jsou negativní: prosím, pamatujte, že vyšší riziko nákazy je od lidí, kteří o tom, že jsou HIV pozitivní, ani nevědí a přitom mají možná vysoce infekční virus.