cerv (70/171/66)

– Ostatní země » Velkoalbanistán, prov.Helvetia
Nebezpečnější než Drákula ...aneb Rumunsko 2013
Bernard Odehnal, Vídeň, »Tages Anzeiger« 14.1.2013 (Autor pracuje jako korespondent pro švýcarský deník »Tages Anzeiger« v Rakousku a zemích bývalého východního bloku ve střední a středovýchodní Evropě; překlad z německého originálu cerv.)

Ne, mistrovství světa v házené ve Španělsku se Rumunsko neúčastní. Velké časy rumunské házené leží již nějaký ten čas zpátky. I tak je tenhle sport již několik dní téma, které zaměstnává celý národ. Nikoliv kvůli vynikajícím výkonům jedné sportovkyně. Nýbrž kvůli její sexuální orientaci. Alina Dobrin, dlouholetá a velmi známá hráčka v národním mužstvu, je vdaná a má sedmileté dítě. Údajně má ale vedle toho už léta vztah s jednou týmovou kolegyní.

Aféra propukla, protože Dobrinin muž, bývalý boxer, podal žádost o rozvod a nyní chce u soudu vybojovat výlučné opatrovací právo na syna. Se zdůvodněním: Lesba nemůže normálně vychovávat dítě.

Nyní by bylo možné se domnívat, v Evropě 21. století by se přece jen pomalu prosazovalo poznání, že homosexualita není nemoc nebo perverze a lidé s homosexuálními sklony jsou veskrze schopni vychovávat děti, aniž by na nich způsobili trvalou škodu. Rumunsko je ale jiné. Blíže Srbsku a Rusku než Evropě.

Dobrinin outing v rozvodovém řízení byl médii nafouknut do skandálu. Noviny a onlajnové portály titulkovaly »Šok!«, »Zápalná nálož v ženské házené« nebo prostě »Lesbí skandál«. 36-letá sportovkyně byla znázorňována jako ohrožení společnosti. Advokáti požadují vyšetření sedmiletého syna, jestli se snad už nepoškodil. Jeden psycholog rozebíral v novinách, proč že homosexualita snižuje sportovní výkon.

Hluboký odpor proti homosexualitě jednotí v Rumunsku skoro všechny tábory. Od ultraortodoxních levých k Rumunsko-ortodoxní církvi, od extrémní pravice po Křesťanské demokraty: Gayové a lesby platí za nemocné a nebezpečné. V komunizmu bylo tohle téma tabu: Oficiálně něco takového jako homosexualita vůbec neexistovalo. Diskriminující zákony byly zrušeny teprv v r. 2003 pod tlakem EU, stále se o tom ale nemluvilo.

Jsou sice skupiny homosexuálů, co jednou do roka organizují Gay-Pride v Bukurešti. Účastní se víc než 300 lidí. Sice nejsou přepadáváni a zbiti jako v Bělehradu, přesto diváci nezanechávají pochyby: Někteří do demonstrace plivou, někteří poklekávají a modlí se růženec. Gayové a lesby jsou pro mnohé Rumuny mýtus jako Drákula. Jen mnohem nebezpečnější.

Jak zle se nyní bývalé házenkářské hvězdě v soudním sále a v médiích děje: Snad může její případ pomoci trochu uvolnit křečovitý vztah Rumunů ke stejnopohlavní lásce. I když Dobrinin muž vyvolal bitvu blátem, přesto házenkářka dostává hodně podpory. Bývalé i aktivní kolegyně jejího klubu a národního mužstva se objevují u soudu, aby ukázaly svoji solidaritu. Celá galerie byla na Dobrinině straně, komentovaly noviny s údivem.

Onlajnové noviny Prosport.ro přinesly seznam s evropskými házenkářkami v lesbických vztazích. Patří k ním i dánská hvězda Anja Andersen, jež byla v r. 2011 angažována jako trenérka rumunského klubu Oltchim Valchea. Byl na ní tenkrát vyvozován velký tlak, aby téma homosexualita neoslovovala, říká Andersen těmto rumunským novinám. Brzy jí bylo jasné, jak je Rumunsko v tomhle zaostalé. Mlčení ji ovšem nepomohlo. Andersen byla po pouhém měsíci opět propuštěna, oficiálně kvůli špatnému sportovnímu výkonu spolku. Její následovník, bývalý národní trenér Radu Voinu dělá, jako by "o takovýhle věcech nikdy neslyšel".