cerv (70/171/66)

– Ostatní země » Velkoalbanistán, prov.Helvetia
Kladivo na gaye & »Der Kreis« - Švýcarsko, Curych (Doplneno 16.3.2015) Curych se ve 30. letech 20. století stal mezinárodně známým místem setkávání gayú. Za tuhle roli vděčí hnutí »Der Kreis« (Kruh).
Karl Meier, ve své době známý herec, založil počátkem 30. let 20. století pod svým krycím jménem Rolf síť pro gaye. Jejím orgánem byl měsíčník »Der Kreis« (obr. v galerii »Ze starých časú«). Tenkrát byl i ve Švýcarsku sex mezi muži trestný a v roce 1933 začalo v Německu pod vládou Nacionálních socialistú nemilosrdné pronásledování homosexuálú. Později, od roku 1953, získal »Der Kreis« mezinárodní renomé, musel ovšem být i tak v Curychu produkován pokud možno skrytě. Obsahoval krátké příběhy, básně, homoerotické fotky. »Der Kreis« takhle informoval, jak jen bylo možné, o aktivitách homosexuálních skupin na celém světě.

V r. 1942 vstoupil ve Švýcarsku v platnost nový trestní zákon: Sex mezi plnoletými (20 let) muži byl povolen, nikoliv ovšem mužská prostituce. Ta zústala zakázaná až do roku 1992. Od roku 1948 provozoval »Der Kreis« klub v budově dnešního divadla »Theater am Neumarkt« v curyšském Niederdorfu (historická část města tradičně oblíbená mj. pro svúj pulzující noční život), který ovšem púsobil převážně potajmu. Návštěvníci užívali krycí jména, veřejnost se o tom doslýchala nanejvýš drby.

Na strmých schodech do foyeru dnešního divadla stáli muži frontu. Oblečeí do nenápadných oblekú, kufřík pod paží. Nahoře stál »Ruedi, der Drache« (»drak Ruedi«), jedna z mála žen v organizaci. Často kontrolovala barevné členské karty, kterými se muži vykazovali jako předplatitelé časopisu »Der Kreis«. Byla na nich pouze čísla, jménúm bylo lepší se vyhýbat. Kdo uvedl jméno, jen zřídka to bylo jeho pravé. A pak stál nahoře »Rolf« a vítal hosty: »Tady smíš být, jak tě příroda stvořila.«

Mravnostní policie samozřejmě věděla, že se v Neumarktu scházejí gayové, ale držela se zpátky, dokud se dodržovaly zákony: žádní nezletilí, žádné šlapky. Der Kreis byl po celé Evropě jedním z mála útočišť a míst k setkávání gayú. Na velké, 3- až 4-krát do roka pořádané plesy se scházívalo okolo 800 lidí, mj. i rúzní prominenti, přijížděli účastníci dokonce i ze zámoří - všichni nenápadně oblečení a teprv na místě se převlékali a upravovali do plné parády.

Tahle malá svoboda v curyšském Starém městě skončila náhle v r. 1960, když v prostředí šlapek došlo ke dvěma vraždám. Pod záminkou prevence syfilisu a se vzmáhajícím se bulvárním tiskem v zátylku prováděla městská policie razie. Homosexuálové byli pronásledováni i týráni. V témž roce bylo na území města zakázáno mužům spolu tancovat, což znamenalo konec plesú, které v neposlední řadě byly jedním z významných finančních zdrojú organizace. O rok později musel Der Kreis svúj lokál zavřít. Po takové razii byli muži nahnáni na ulici, postaveni do řady, načež zazněl povel "Kalhoty dolú!" Podle mravnostní policie byla tahle ponižující procedura míněna k profylaxi syfilisu. Pak byli tito muži odvedeni, tvrdě vyslýcháni, vysmíváni, zaregistrováni. Curyšská městská policie dlouho zapírala existenci rejstříku gayú. Teprv koncem 70. let jej přiznala a oznámila svúj záměr jej zničit. Tahle štvanice na gaye trvala do roku 1968. Pak měla policie nové starosti s revoltující mládeží a bulvární tisk nové vzory nepřátel.

Ale i v jádru »Kreisu« vznikly neshody. Zatímco "kmotr" Rolf byl ochoten k ústupkúm vúči úřadúm, mladí se nechtěli dát. Generační konflikt a finanční ztráty po skončení plesú vedly už v roce 1967 k tomu, že časopis byl zastaven a organizace rozpuštěna.

Co se od té doby změnilo? Hodně. V současnosti se chystá film, jímž se jako červená nit táhne skutečný příběh Röbiho Rappa, který v klubu vystupoval jako drag queen - v převleku za překrásnou ženu - a nesmělého učitele Ernsta Ostertaga, co se do něj nesmrtelně zamiloval (obr. v galerii »Ze starých časú«). Oba - dnes je jim 82 let a byli první pár, jenž se v r. 2003 nechal v Curychu zaregistrovat - jsou významní autentičtí svědkové dnes již téměř zapomenuté a při tom pro emancipaci gayú tak významné undergroundové organizace. Oslava zahájení prací na filmu letos v září se konala ve Stadthausu, mj. to sídle magistrátu. Spoupráci přislíbili rúzní renomovaní herci - mezi nimi i Anatole Taubman (mj. "zloduch" Elvis v James Bondovi »Quantum of Solace« z r. 2008) - se vstřícným přístupem ohledně gáže, protože v realizaci filmu vidí i svúj osobní zájem. Ale: Byli i herci, kteří spolupráci odmítli, protože s gay-scénou nechtějí mít nic společného. A v předvečer dlouho připravovaného velkého castingu v Curychu, když už byly zaplaceny všechny letenky, objednány hotely k ubytování, odřekl pronajímatel lokálu - ze stejného dúvodu. Některé zamrzlé mozky budou potřebovat ještě dlouho, než roztají.

Zdroj: Deník »Tages Anzeiger« 28.7.2012

Dodatek 16.3.2015:
Film (mezinárodně uváděný pod anglickým jménem »The Circle«) byl uveden do kin premiérou na 64. Berlinále 10.2.2014. Získal tam cenu »Teddy Award« a cenu publika »Panorama«. Dále byl do dnešního dne oceněný jako nejlepší hraný film na turínském »Gay & Lesbian Filmfestivalu«, cenou publika na bostonském LGBT filmovém festivalu, cenou publika na 30. Gay-filmovém týdnu ve švýcarském Freiburgu. Kromě toho získal »Costa Azul Award« jakož i »Prize Man and His Environment« na »Festroia International Film Festivalu« v portugalském Setúbalu. 15.3.2015 mu byla v Ženevě propůjčena »Švýcarská filmová cena« v kategoriích »nejlepší hraný film«, »nejlepší herec« (Sven Schelker jako Röbi Rapp), »nejlepší scénář« a »nejlepší vedlejší představitel« (Peter Jecklin jako Rolf).

Jestli lze považovat svým zpúsobem za ocenění i to, že den po uvedení v Kievě bylo příslušné kino během promítání jiného filmu s příbuznou tématikou podpáleno?

(Víc o filmu a dalsím ze soucasnosti níze v blogu "»Der Kreis« - film".)