Ksukolznovu    (53/190/65)

– Plzeň-město
Nález. Můj milý deníčku,
tak jsem byl vezen do Brna autem a na pomalém úseku u Brna koukám z nudy z okna a vidím jakousi kytku. Byla podezřelá, tak jsem hbitě vyskočil, trochu si ji prohlédl a doma dlouho marně pátral, co by to mohlo být. Nakonec z toho vylezla Dittrichia graveolens, teprve nedávno k nám zavlečená slanomilná středomořská složnokvětá. Začínám mít vycvičené oko!
Tohle mne pobavilo. Z reklamního letáku: Moderní mlýnky na pepř a koření mají baterii, takže mletí probíhá bez většího úsilí. Navíc mají led diody, na stole je snadno najdeme i v nočních hodinách. Nebesa, na co bych potřeboval mlýnek na pepř v noci? Leda by byl na Popelku a chtěl jsem s ním zničit lupiče. Popelka má sice pomalejší náběh, ale než by lupič pojal podezření, pepřový sprej by ho poslal do kolen.
A ještě z jiného reklamního letáku. Viděl jsem tam imitaci svíčky s blikající led diodou, která byla zanořena do jakoby už značně vyhořelé válcovité svíčky, aby nebyla vidět. Pro ještě úplnější dojem je v imitaci zabudováno čidlo větru, takže tuto falešnou svíčku lze sfouknout. A to je přinejmenším pozoruhodné. Je jisté, že tím dojem pravosti svíčky zvýšíme jen stěží, přesto je dobře patrná snaha o co nejlepší nápodobu nejen u člověka, ale i v přírodě, což je o to zajímavější, že propracovanými pokusy bylo ukázáno, že přehnaná nápodoba nezlepšuje schopnost přežití, že je prostě nadbytečná. Jako u té svíčky a kapek rosy na umělých květinách atd. Jde zjevně o nějaký obecný princip, jen zatím nevím jaký. Že by za to mohla entropie? Onen přízrak moderní fyziky, jehož neexistence je stejně zjevná jako skutečnost, že ji zatím nemáme čím nahradit (coby zástupnou veličinu)? Kdo ví.