tag007 (51/177/67)

– Praha 8 » Palmovka
Vážný vztah versus "kurvení" Dnes mě pobavil podtitul jednoho profilu tady na IB. Píše v něm takové hořké zvolání: Pánové, na co tu máte ty vážné vztahy když se kurvíte na každém rohu...
Co je to "vážný vztah" a proč se velká část chlapů, žijících ve "vážném vztahu" tzv. "kurví" na každém rohu?
Za prvé - čistě podle mě - vážný vztah a exkluzivní sexuální vztah jsou dvě různé věci. Samozřejmě často mohou splývat (a často se to tak děje, zejména v prvních několika letech vztahu), ale nemusí.
Vážný vztah je hlavně o rozhodnutí žít spolu a sdílet každodenní starosti i radosti, spoléhat jeden na druhého, věřit mu, pomáhat si, podporovat se, zkrátka být jeden druhému oporou, kamarádem, bezpečným přístavem, diskutérem, rádcem, někdy i pečovatelem... co je v dané chvíli třeba. Je postaven na životních hodnotách, na kterých se partneři shodnou a rozvíjejí je společně.
Sexuální věrnost může být jednou z takových hodnot, pokud se na tom oba partneři shodnou... pokud se na ní neshodnou, jsou dvě možnosti: buď se shodnou na tom, že sexuální věrnost není pro jejich vztah nutností a prvořadou podmínkou, nebo se neshodnou a pak jeden z partnerů, který sexuální věrnosti není schopen, je nucen podvádět toho, který na ní bazíruje. Pak vznikají tajnosti, lži, nedorozumění, případně žárlivost, hádky a rozepře.
Takový stav samozřejmě není dlouhodobě udržitelný.
Pokud se ale oba partneři shodnou na tom, že na sexuální věrnosti nebazírují a že souhlasí s tím, že jejich vztah bude po sexuální stránce do jisté míry otevřený, pak se podle mě nijak neprohřešují proti definici "vážného vztahu", byť se, s určitou nadsázkou, mohou "kurvit na každém rohu", což je podle mě ve většině případů přeci jen trochu přehnané označení.

Zajímavé je, že proti takovému typu sexuálně otevřeného vážného vztahu brojí nejvíc ti, jejichž vztahy byly většinou krátké a neuspokojivé. Často bývají frustrovaní z toho, že dlouhodobě nemohou najít důvěryhodného a spolehlivého partnera. Možná by se měli zamyslet, jestli mantinely, které ve vztahu kolem druhého budují, nejsou pro protějšek příliš omezující a neodradí adepty na partnery hned v prvotní fázi....
Všechno je to hlavně o otevřenosti, komunikaci a důvěře!