cerv (70/171/66)

– Ostatní země » Velkoalbanistán, prov.Helvetia
Životu nebezpečné umění Švýcarská metropole Curych leží na hony daleko od jakýchkoliv vodstev, jež mají v dnešní době nějaký větší význam pro nákladní lodní dopravu. Nicméně před rozvojem železnice bylo Curyšské jezero významnou tepnou pro dopravu zboží zakončenou přístavem právě zde. Mj. snad jako připomenutí tohoto dějinného významu dostane v roce 2014 na zhruba 6 měsíců velký přístavní jeřáb, uprostřed historického jádra města, na nábřeží hlavní městské řeky zvoucí se Limmat.
Dnes již tomu předcházejí různé menší přístavní rekvizity jako např. zabetonované pachole k přivazování zaoceánskych lodí aj. K čemu to? Umělecké fantazii se meze nekladou. Pochopitelně takhle nápadná věc se nemusí líbit každému, byť instalace nebude na vždy, přetrvá pouze několik měsíců. Takže se vedle nadšených ovací k tomuto nápadu zvedla i vlna protestů a protože se na projektu podílí i městská pokladna, zaútočilo se především na podle mínění oponentů vysoké náklady, které ponese daňový poplatník. Nicméně v minulých dnech mohli iniciátoři radostně oznámit světu získání stavebního povolení, poslední rozhořčený občan totiž stáhl svůj protest, aniž by se musel projednávat. A tak se ke všemu v novinovém rozhovoru obšírněji vyjádřil i mluvčí kolektivu "Zürich Transit Maritim" Jan Morgenthaler, jenž za celou akcí stojí. V podstatě neřekl nic moc zásadně nového, za zmínku ovšem stojí aspoň jeho odpověď na tuto otázku:

- Přístavní jeřáb vzrušuje emoce od té doby, co byl před jeden a půl rokem představen. Jakto, že jste celou dobu zůstal klidný?
- Kontraverze patří u umění na veřejném prostsanství k věci, to se musí vydržet. Hlavně na Starém městě, jež platí pro mnohé jako věčně krásné místo. Aspoň jsem tentokrát nedostal žádné pohrůžky vraždou, jinak než před 13 lety, když jsem sundal sochu curyšského reformátora Zwingliho s podstavce. To je přece pokrok.

Jak vidět, i urostřed civilizované Evropy jde umělcům někdy o kejhák =:O

(Foto v mé galerii »Moderní umění«.)

Dodatek květen 2014: Jeřáb už pár týdnú stojí. Komu se líbí a rád vystřihuje a slepuje papírové modely, tady si ho múže stáhnout: http://files.newsnetz.ch/upload//3/7/37307.pdf (a samozřejmě, komu nevadí návod v němčině).